Καιρός

11 Αυγ 2009

Ευκαιρία για μια ρομαντική νύχτα στην παραλία...

Πλησιάζουμε προς τα μέσα του Αυγούστου. Η Αθήνα άδεια. Για μια διαδρομή από την Κηφισιά στους Αμπελόκηπους μέσω Κηφισίας αρκούν 20 λεπτά χωρίς να βιάζεσαι. Ο καιρός όμως είναι καλός οπότε πάντα υπάρχει η παραλία στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Απόψε και αύριο λοιπόν μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα πολύ όμορφο θέαμα στον ελληνικό ουρανό, τη βροχή των διάττοντων αστέρων, αρκεί να απομακρυνθούμε από την πρωτεύουσα και να κατευθυνθούμε σε κάποια παραλία της Αττικής. Όσο πιο ερημικά και μακριά από τα φώτα τις πόλης, τόσο καλύτερα.

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν πως οι καλύτερες ώρες για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο, που καλύπτει όλο τον ουρανό και είναι ορατό και με γυμνό μάτι, είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, ενώ συστήνουν σε όποιον έχει την υπομονή και το απολαύσει, να μην κοιτάει τη σελήνη, καθώς περιορίζει τη νυχτερινή όραση.

Η βροχή διαττόντων αστεριών ονομάστηκε Περσείδες, επειδή η περιοχή του ουρανού, από την οποία φαίνεται να ξεκινά η εντυπωσιακή πορεία τους, είναι ο βόρειος αστερισμός του Περσέα. Οι Περσείδες οφείλουν την ύπαρξή τους στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, που πραγματοποιεί μία πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο, κάθε 130 χρόνια. Αυτό που παρατηρούμε είναι στην πραγματικότητα τα σωματίδια σκόνης και βράχων που άφησε στο πέρασμά του μέσα από το ηλιακό σύστημα ο κομήτης αυτός. Καθώς η γη περνά μέσα από το νέφος των σωματιδίων αυτών, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, λαμβάνει χώρα στο νυχτερινό ουρανό το σχετικό φαντασμαγορικό θέαμα.

Οι Περσείδες παρατηρούνται συνήθως μεταξύ 23 Ιουλίου και 20 Αυγούστου κάθε χρόνου, με μέσο ρυθμό περίπου 60 με 80 μετεώρων την ώρα, ενώ το εντυπωσιακό φαινόμενο μπορούν να απολαύσουν ευκολότερα όσοι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο αριθμός των διαττόντων αστέρων μειώνεται διαχρονικά, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά το πέρασμά του από το περιήλιο το 1992.

Οργανώστε λοιπόν τη νυχτερινή σας εξόρμηση για να δείτε κάτι διαφορετικό, κάτι μου μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει έτσι απλόχερα.

Και για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν αυτό το φαινόμενο, από το Καταφύγιο Πάρνωνα του ΕΟΣ Σπάρτης έγινε μια καταγραφή υπό την επίβλεψη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης σε συνεργασία με την ESA/RSSD Meteor Research Group και την DLR.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου