Καιρός

28 Ιουλ 2009

Στίβεν Χόκινγκ

Από τον Απρίλιο που μπήκε βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο ήθελα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με τον κορυφαίο αυτό επιστήμονα της εποχής μας. Δυστυχώς ο χρόνος μου ήταν (και είναι) ελάχιστος οπότε όλο το εγχείρημα πήγε πίσω. Στο μεσοδιάστημα όμως έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο και παραθέτω αυτούσιο.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ο ΣΤΙΒΕΝ Χόκινγκ γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου 1942. Η ακαδημαϊκή του πορεία ξεκινάει τον Μάρτιο του 1959 όταν κέρδισε υποτροφία στον τομέα των φυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ειδίκευση στη φυσική. Μετά την αποφοίτηση του μετακόμισε στο Κέμπριτζ όπου ξεκίνησε τις έρευνες του στον τομέα της κοσμολογίας και της γενικής σχετικότητας.

Το 1963 εισήχθη σε νοσοκομείο για περίθαλψη και εξετάσεις όταν παρατήρησε μείωση στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος του. Μετά από σειρά εξετάσεων, η τελική διάγνωση ανέφερε ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής καν αρκετή για ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όμως ο Χόκινγκ συνέχισε την έρευνα. Σήμερα ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα η οποία μέσω ενός υπολογιστή που λειτουργεί με οπτικές ίνες. Κινώντας το δεξί του μάγουλο μπορεί να μιλάει, να συνθέτει ομιλίες, να γράφει εργασίες ή να γράφει e-mail. Το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης ραδιοκύματα που του δίνουν έλεγχο στις πόρτες του σπιτιού και του γραφείου του.

Το 1966, ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του και εντάχθηκε στο ερευνητικό προσωπικό κολεγίου του Κέμπριτζ, ενώ αργότερα του δόθηκε καθηγητική έδρα. Το 1973, μετακινείται από το ινστιτούτο αστρονομίας στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Το 1977 γίνεται καθηγητής βαρυτικής φυσικής και το 1979 του απονέμεται έδρα καθηγητή μαθηματικών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Χόκινγκ πραγματοποίησε έρευνες στον τομέα της γενικής σχετικότητας ενώ επινόησε νέες μαθηματικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο πεδίο. Το 1970 ξεκινάει την έρευνα του στις μαύρες τρύπες του διαστήματος και ανακαλύπτει ότι αυτές μπορεί να εκπέμπουν ραδιενέργεια. Το 1971 διατύπωσε τη θεωρία ότι κατά τη Μεγάλη Έκρηξη παράχθηκαν αντικείμενα βάρους 10^9 τόνων σε μέγεθος πρωτονίων.

Πέρα από τα πολλά θεωρήματα που διατύπωσε στα μαθηματικά και στη θεωρία της σχετικότητας, ο Χόκινγκ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος. Σύμφωνα με ένα από τα κύρια θεωρήματά του, κάθε μαύρη τρύπα προσδιορίζεται από τρεις ιδιότητες: Την μάζα, τη γωνιακή της ταχύτητα και το ηλεκτρικό της πεδίο.

Επιπλέον, μετά από ανάλυση εκπομπών ακτινών γάμμα, διατύπωσε την άποψη ότι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη σχηματίστηκαν πολλές αρχέγονες μάυρες τρύπες. Το 1974, υπολόγισε ότι οι μαύρες τρύπες δημιουργούν και εκπέμπουν υποατομικά σωματίδια, ωσότου εξαντλήσουν όλη τους την ενέργεια και εξατμιστούν.

Το 1983 ακολουθεί νέα πρόταση του σύμφωνα με την οποία ο χρόνος και ο χώρος είναι πεπερασμένοι σε έκταση, χωρίς όμως άκρες ή σύνορα.

Το 1985 το ερευνητικό του έργο ταράσσεται από σύντομη πνευμονία που οδηγεί τους γιατρούς να συστήσουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει. Η σύζυγος του αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του αλλά στερεί την ομιλία του. Για να αντιμετωπίσει το νέο πρόβλημα, χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που συνθέτει την ομιλία του με βάση τις δονήσεις της τραχείας.

Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ-σέλερ των Sunday Times για 237 συνεχόμενες εβδομάδες. Διακαής πόθος του είναι ένα διαστημικό ταξίδι, ενώ πρόσφατα κατόρθωσε να πετάξει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας σε ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αθανάσαινας
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου