Καιρός

2 Μαρ 2016

Μη επανδρωμένο μπακάλικο άνοιξε στη Σουηδία

Βίκεν, Σουηδία



Η ιδέα ήρθε στον Ρόμπερτ Ίλγιασον ένα βράδυ που έσπασε το τελευταίο βάζο βρεφικής τροφής για το μωρό του και αναγκάστηκε να οδηγήσει 20 λεπτά μέχρι το πλησιέστερο σουπερμάρκετ.

Τώρα πια, ο 39χρονος Ίλγιασον δεν χρειάζεται να τρέχει: μόλις εγκαινίασε στη μικρή πόλη του Βίκεν ένα μίνι-μάρκετ χωρίς προσωπικό.

Οι πελάτες απλά κατεβάζουν στο τηλέφωνό τους μια εφαρμογή με την οποία ανοίγουν την πόρτα του καταστήματος οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου. Η ίδια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για να σαρώσει τους γραμμωτούς κώδικες των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι. Μια φορά το μήνα, οι πελάτες λαμβάνουν στο σπίτι τους τον λογαριασμό, τον οποίο μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρονικά.

Ο Ίλγιασον, προγραμματιστής στο επάγγελμα, απλά ανεφοδιάζει το κατάστημα με βασικά είδη όπως γάλα, ψωμί και βρεφικές πάνες. Δεν πουλά αλκοόλ ή άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κλέφτες, αν και το κατάστημα διαθέτει κάμερες παρακολούθησης και σύστημα συναγερμού που ενημερώνει τον ιδιοκτήτη αν η πόρτα παραβιαστεί ή μείνει ανοιχτή για πάνω από οκτώ δευτερόλεπτα.

"Μένω κοντά και μπορώ και αν χρειαστεί μπορώ να τρέξω κρατώντας λοστό" λέει γελώντας ο Ίλγιασον. Από τα εγκαίνια του καταστήματος τον Ιανουάριο, κάτι τέτοιο δεν έχει χρειαστεί.

Ο μαγαζάτορας πιστεύει τώρα ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στα μικρομάγαζα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων σουπερμάρκετ, πολλά τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το Βίκεν των 4.200 κατοίκων.

"Φιλοδοξώ να επεκτείνω την ιδέα μου και σε άλλα χωριά και κωμοπόλεις. Είναι απίστευτο που δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα" λέει.

Εκτός του ότι παραμένει μονίμως ανοιχτό, το μη επανδρωμένο μπακάλικο προσφέρει και ένα άλλο πλεονέκτημα: δεν έχει ποτέ ουρά στο ταμείο.

Πηγή

Πηγή 2 (αγγλικό κείμενο)


Προσωπική άποψη:
Νομίζω πως σιγά σιγά περνάμε σε μια νέα εποχή όσο αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και το internet για τις καθημερινές μας ανάγκες. Προσωπική μου άποψη, δεν είμαστε πολύ μακριά από μια τεχνολογική αλλαγή τόσο ευρεία που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο έως σήμερα. Ονειροπόλος; Ας περιμένουμε να το δείξει η ιστορία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου