Καιρός

11 Ιουν 2011

Σπουδές στο τμήμα Φυσικής

Ένας μεγάλος κύκλος στη ζωή μου έκλεισε χθες. Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών πήρα το πτυχίο μου από το Φυσικό της Αθήνας και ένα μεγάλο άγχος έφυγε από πάνω μου. Για να είμαι ειλικρινής, είχα ξεκινήσει να γράφω αυτό το κείμενο 10 μήνες πριν και τώρα που το ξανακοίταξα, διαπιστώνω πως δεν θα κρατήσω σχεδόν τίποτα από όσα έγραψα τότε. Εκείνο ήταν ένα κείμενο γεμάτο απογοήτευση - βλέπετε αυτή η "πορεία" δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα - αλλά τελικά όταν τελειώνει επιτυχώς κάτι, αλλάζει ο τρόπος που το βλέπεις και κοιτάς να κρατήσεις μόνο τις καλές στιγμές αφήνοντας πίσω τις άσχημες αναμνήσεις.

Δεν θα γράψω πολλά, δε θέλω να κουράσω όπως δεν ήθελαν - πολύ σωστά - να κουράσουν οι αξιότιμοι ομιλητές κατά τη διάρκεια της τελετής. Δε χρειάζονται πολλά λόγια άλλωστε, λίγες συμβουλές μόνο σε όσους σχεδιάζουν να επιλέξουν τη σχολή αυτή για τις σπουδές τους.

Το Φυσικό είναι μια σχολή με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δεν αρκεί να ξέρεις καλά φυσική και μαθηματικά και δεν αρκεί να διαβάζεις λίγο πριν την εξεταστική, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση και ενασχόληση μιας και η πληροφορία που παρέχεται κάθε μέρα είναι πολύ μεγάλη σε όγκο και βαθμό δυσκολίας. Εις το όνομα του βάρους και της αναγνώρισης του συγκεκριμένου πτυχίου, οι διδάσκοντες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί όπως και τα ίδια τα μαθήματα. Οι ελλείψεις που μας συνοδεύουν όλους από την ελλειπή διδασκαλία στο λύκειο έρχονται στην επιφάνεια στο πρώτο κιόλας έτος όπου πρέπει να καλύψει μόνος του ο φοιτητής ένα μεγάλο κενό γνώσεων. Τελικά μετά από μεγάλο κόπο, ένας στους δέκα φοιτητές σπουδάζει ακόμα μετά από 15 χρόνια ή παρατάει τελείως τη σχολή. Οι υπόλοιποι εννέα αποκτούν ένα πτυχίο που έχει μικρή απήχηση στην αγορά εργασίας πάνω στο κομμάτι που σπούδασαν.

Ένας Φυσικός μπορεί να διδάξει στηριζόμενος στο πτυχίο του, όχι όμως στην Ελλάδα. Ο κλάδος της εκπαίδευσης είναι ένας κλάδος που έχει φτάσει στα όριά του, έχει κορεστεί. Ποιο είναι λοιπόν το μεγαλύτερο όφελος τελειώνοντας αυτό το Πανεπιστήμιο? Μαθαίνεις να σκέφτεσαι. Ο τρόπος σκέψης σου έχει αλλάξει για πάντα, ξέρεις πως θα πρέπει να χειριστείς οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή σου. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο "όπλο" του Φυσικού βγαίνοντας στη "ζούγκλα" της αγοράς εργασίας. Αυτός είναι ίσως και ο κυριότερος λόγος που ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί - και εργάζεται - σε εταιρείες που καλύπτουν όλα σχεδόν τα φάσματα της τεχνολογίας. Μαθαίνει γρήγορα, είναι καλός σε αυτό που κάνει, εξελίσσεται.

Που θέλω να καταλήξω: Αν θέλετε να κάνετε τις σπουδές σας και ταυτόχρονα να περάσετε μια όμορφη φοιτητική ζωή, το Φυσικό δεν είναι η κατάλληλη σχολή για εσάς. Το πτυχίο του τμήματος Φυσικής αναγνωρίζεται στα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει ιδιαίτερο βάρος σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποιο μεταπτυχιακό ή να ακολουθήσετε ακαδημαϊκή καριέρα, εάν όμως θέλετε να εργαστείτε στην Ελλάδα να ξέρετε πως ο κόπος σας δύσκολα θα αναγνωριστεί. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική κουβέντα που είχαμε με τους διδάσκοντες σε ένα εργαστήριο που ρωτούσαμε τι θα κάνουμε με το πτυχίο μας όταν με το καλό τελειώσουμε και η απάντησή τους ήταν αφοπλιστική: Θα φύγετε στο εξωτερικό.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνω κάποιον, θεωρώ όμως πως όσοι σχεδιάζουν να φοιτήσουν στο Φυσικό πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα αυτά, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Οι πρωτοετείς φοιτητές έρχονται όλο χαρά μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και να μάθουν καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα. Που να ήξεραν τι τους περιμένει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου