Καιρός

21 Ιαν 2011

"Πεθαίνει" ο Κιθαιρώνας

Το όρος Κιθαιρών στην περιοχή των Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων έχουν βάλει στο μάτι εταιρείες αναμογεννητριών, που στο βωμό του κέρδους και με πρόσχημα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας καταστρέφουν το φυσικό τοπίο. Το Σταρ μέσα από ένα οδοιπορικό στον Κιθαιρώνα αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής. Η κάμερα συνέλαβε επ’ αυτοφώρο σκαπτικά μηχανήματα σε δύο διαφορετικά σημεία στη βόρεια πλευρά του βουνού να ανοίγουν νέους δρόμους μέσα στο ελατοδάσος, παρακάμπτοντας τον ήδη υπάρχοντα, παραβλέποντας επίσης την πινακίδα της Περιφέρειας Στερεάς για αναδάσωση του καμένου ελατοδάσους.

Το μέγεθος της καταστροφής ενός καταπράσινου τοπίου καταγράφει η κάμερα του Σταρ που κάποιοι στο βωμό του κέρδους επιτελούν ανενόχλητοι…

Ο λόγος για το όρος Κιθερών που βρίσκεται πολύ κοντά στις Πλαταιές του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Θηβαίων και που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από πεύκα και έλατα.

Εταιρίες ανεμογεννητριών έχουν εγκατασταθεί στο βουνό και προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στη βόρεια πλευρά του και στο φυσικό περιβάλλον. Ενώ υπάρχει ήδη αγροτικός δρόμος που μπορεί να εξυπηρετήσει τα φορτηγά των εταιρειών για μεταφορά του ρεύματος, ανοίγονται νέοι, θυσιάζοντας τα έλατα που κοσμούν τον Κιθερώνα…

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2009 από άγνωστη ακόμα αιτία αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα πεύκων και ελάτων στην νότια πλευρά του που βλέπει στην παραλία του Αγίου Βασιλείου αλλά και μέρος της βόρειας, όπου σήμερα υπάρχει πινακίδα της Περιφέρειας Στερεάς για αναδάσωση του καμένου ελατοδάσους..

Το οξύμωρο είναι ότι η κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών έχει τις απαιτούμενες άδειες για τις εργασίες τις οποίες κατοχύρωσε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Πλαταιών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας.




Πηγή: lamiastar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου