Καιρός

4 Νοε 2010

Σε νέες "περιπέτειες" ο μεγάλος επιταχυντής LHC

Ένα μίνι Βig Βang θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC), με την για πρώτη φορά πρόκληση μετωπικών συγκρούσεων ιόντων μολύβδου.


Το πείραμα, που έχει τίτλο "ΑLΙCΕ" αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και θα έχει διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Από το 2009 στον μήκους 27 χλμ LΗC, προκαλούνται συγκρούσεις πρωτονίων, σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης.

Τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων είχαν στόχο να φωτίσουν άλλες πτυχές της Φυσικής, όπως εκείνη που αφορά την εύρεση του μποζονίου Χιγκς (το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού) ή τον νόμο της υπερσυμμετρίας.

"Οι επιστήμονες στοχεύουν να διερευνήσουν μέσω του συγκεκριμένου πειράματος αλλά και άλλων παρόμοιων πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται ο LΗC πώς έμοιαζε το Σύμπαν σε νεογνική ηλικία", όπως ανέφερε στο ΒΒC ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του CΕRΝ.


Το πείραμα των πειραμάτων του CERN

Ελπίδα των επιστημόνων είναι μέσω του πειράματος, να "ρίξουν φως" στις συνθήκες που επικράτησαν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αμέσως μετά το Big Bang, τη "Μεγάλη Έκρηξη", που δημιούργησε τη ζωή και το Σύμπαν.

Οι επιστήμονες αναζητούν το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, που αποτελεί την απάντηση στο μυστήριο του πώς η ύλη "κερδίζει" σε μάζα, γεγονός που, όπως υποστηρίζεται στο CERN, δε θα μπορούσε να γίνει εφικτό, παρά μόνο με το εν λόγω πείραμα.

Τα ευρήματα, τα οποία αναμένονται το 2010, θα είναι πολύτιμα, καθώς θα φωτίσουν τα "σκοτεινά σημεία" του Σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 4% του Σύμπαντος είναι ορατό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια που διαθέτουμε. Το υπόλοιπο 23% αποτελείται από Σκοτεινή Ύλη και το 73% από Σκοτεινή Ενέργεια.

To πραγματικό τεστ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2010, όταν οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν 1-2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου