Καιρός

28 Δεκ 2015

Ενδιαφέρουσα αλλαγή καιρού στο τέλος της χρονιάς

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με ελάχιστες καιρικές μεταβολές κατά τη διάρκεια των πιο ενεργών μηνών του χρόνου, επιτέλους έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αλλαγή του καιρού για να ασχοληθούμε, να κάνουμε τις προγνώσεις μας και γενικά να έχουμε να ασχολούμαστε οι απανταχού καιρόφιλοι.

Ο πολικός αεροχείμαρος που θα μας επηρρεάσει έχει ήδη ξεκινήσει την καθοδική του πορεία από τη Σιβηρία με κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά και πριν φτάσει στη χώρα μας θα περάσει από το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και των νοτιοανατολικών βαλκανίων με μεγάλη ένταση και σφοδρότητα. Είναι αξιοσημείωτο πως χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν πτώση θερμοκρασίας μεγαλύτερη των 10 βαθμών κελσίου σε λιγότερες από 24 ώρες και θα έχουν συνθήκες ολικού παγετού για αρκετές ημέρες σε πολλές περιοχές.

Η αλλαγή στη χώρα μας θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από το πρωί της Τετάρτης όπου οι ισχυροί βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα ξεκινήσουν να ρίχνουν τη θερμοκρασία με γοργούς ρυθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη - περιοχές όπου αναμένεται να ξεκινήσουν και τα πρώτα χιόνια προς το βράδυ της ημέρας. Την Πέμπτη σχεδόν όλη η χώρα θα έχει μπει στο "ψυγείο", με τη βόρεια Ελλάδα να μετράει πτώση θερμοκρασίας της τάξεως των 15 βαθμών κελσίου σε λιγότερες από 48 ώρες και την κεντρική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) να έχει πτώση μεγαλύτερη ίσως των 10 βαθμών σε ορισμένες περιοχές σε λιγότερο από δύο ημέρες.

Στην Αττική, οι 18 βαθμοί της Τρίτης θα γίνουν 4 βαθμοί το μεσημέρι της Πέμπτης, με τα βορειότερα τμήματα να αγγίζουν τους 0 βαθμούς ή να έχουν και αρνητικές τιμές τις βραδινές ώρες. Τα επίπεδα παγοποίησης την Πέμπτη στις 31 του μήνα για την Αττική θα είναι γύρω στα 200 μέτρα και λίγο χαμηλότερα την Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δει χιόνι το κέντρο της Αθήνας και οι νοτιότερες περιοχές. Αντίθετα, στις βορειότερες περιοχές της Αττικής και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν κάτι αξιόλογο οι κάτοικοι. Τα φαινόμενα - τόσο λόγω της μη ύπαρξης συμπαγούς αιτίου όσο και λόγω των ισχυρων ανέμων - δεν αναμένεται να είναι έντονα, παρά μόνο ίσως στους ορεινούς όγκους του νομού. Στην παρακάτω εικόνα (όπου έχουμε το τελευταίο τρέξιμο του προγνωστικού μοντέλου GFS) έχω σημειώσει σε κόκκινο πλαίσιο την περίοδο που είναι πιο πιθανή η εκδήλωση χιονόπτωσης στα βόρεια της Αθήνας.



Από το Σάββατο ο πολικός χείμαρος θα αρχίσει να υποχωρεί προς τα ανατολικά και η θερμοκρασία θα ξεκινήσει σιγά σιγά να ανεβαίνει..

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν! Και ποιος ξέρει, μπορεί οι συνθήκες να αλλάξουν προς το καλύτερο και να μας υποδεχτεί η νέα χρονιά με χιόνι έξω από την πόρτα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου