Καιρός

11 Οκτ 2010

Δοκιμές αυτοκατευθυνόμενων οχημάτων από τη Google

Η Google ανακοίνωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως έχει δρομολογήσει τη δοκιμή τελείως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων, τα οποία είναι «αυτοκατευθυνόμενα» και ήδη έχουν διασχίσει από άκρη σε άκρη την Καλιφόρνια.

«Τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητά μας, που καθοδηγούνται από δημιουργημένα προγράμματα, έχουν μετακινηθεί από την έδρα μας στο Μάουντεν Βιου της Σάντα Μόνικα, έως το Χόλιγουντ Μπουλεβάρ στο Λος Άντζελες. Κατέβηκαν από την Λόμπαρντ Στριτ στο Σαν Φρανσίσκο (γνωστή για τις κατωφέρειές της και τις στροφές της), διέσχισαν τη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, διέσχισαν την παραλιακή οδό κατά μήκος του Ειρηνικού και έφθασαν έως τη Λίμνη Ταχόε», εξηγεί μηχανικός της Google στο επίσημο blog της εταιρείας.

Συνολικά, τα αυτοκίνητα αυτά έχουν διανύσει πάνω από 224.000 χλμ τονίζει ο Σεμπάστιαν Θρεν, που παρουσιάσθηκε στην Ευρώπη ως συνεφευρέτης του συστήματος των φωτογραφικών χαρτών Street View.

Για την Google, η πρωτοβουλία αυτή «είναι σε εντελώς πειραματικό στάδιο» και έχει ως στόχο «να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν τα κυκλοφοριακά ατυχήματα, να εξοικονομήσει χρόνο και να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, αλλάζοντας θεμελιακά τη χρήση του αυτοκινήτου».

Τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες και έναν λήπτη λέιζερ, που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται την κυκλοφορία γύρω τους, καθώς και με λεπτομερείς χάρτες προκειμένου να φθάνουν στον προορισμό τους.

Η Google, πάντως, τονίζει πως για λόγους ασφαλείας πίσω από το τιμόνι βρίσκεται πάντοτε ένας οδηγός, ώστε όταν καθίσταται αναγκαίο να αναλαμβάνει την οδήγηση του οχήματος, ενώ επιβαίνει πάντοτε και ένας προγραμματιστής για να επιβεβαιώνει την ορθή λειτουργία του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεται και η αστυνομία.

Πηγή: news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου