Καιρός

26 Ιαν 2017

Ο κολοσσός Daimler εξαγόρασε το Taxibeat

Στην εξαγορά μίας από τις πιο ισχυρές ελληνικές startups των τελευταίων ετών, του Taxibeat, προχώρησε ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκίνησης Daimler, εταιρεία η οποία παράγει και εμπορεύεται το σήμα της Mercedez Benz παγκοσμίως



Σημειώνεται ότι ήδη η Daimler διαθέτει εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει το πλησιέστερο σε εκείνον όχημα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει μέχρι στιγμής περισσότερα από 10.000.000 downloads και πάνω από 45.000 συνεργαζόμενα ταξί με εξάπλωση σε περισσότερες από σαράντα πόλεις σε έξι χώρες.

Επίσης διατηρεί μία ακόμα υπηρεσία μετακίνησης με την ονομασία car2go, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον, να εντοπίζει ένα αυτοκίνητο μάρκας Smart μέσα στην πόλη, και να μπορεί μέσω της ειδικής εφαρμογής να το νοικιάσει με ωρομίσθωση. Η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται σε 29 τοποθεσίες 8 ευρωπαϊκών και νοτιοαμερικανικών χωρών με συμμετοχή κατά 75% της Daimler και κατά 25% της Europcar.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Daimler τα έσοδα για το 2015 ανήλθαν στα 149 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη του να αγγίζουν τα 8,7 δισ. ευρώ. Συνολικά απασχολεί περισσότερους από 280.000 εργαζόμενους. Εκτός από θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι κατέχουν το 73,7% των μετοχών, στη σύνθεση συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με 16,4%, καθώς και το Kuwait Investment Authority, ανεξάρτητος επενδυτικός φορέας του κράτους του Κουβέιτ. Στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν επίσης η Renault με ποσοστό 1,54% καθώς και η Nissan με επίσης 1,54%.

Σε ό,τι αφορά στο Taxibeat, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 από το Νίκο Δανδράκη με τη συμμετοχή του investor, Απόστολου Αποστολάκη, καθώς ήταν ένας εκ των οποίων ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθεια του επιχειρηματία από την Εύβοια. Σημειώνεται ότι το taxibeat έκανε παλαιότερα, απόπειρες εισόδου σε αγορές όπως αυτές της Βραζιλίας, της Ρουμανίας, της Σκανδιναβίας και του Παρισιού ωστόσο στη συνέχεια δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που παρουσίασαν με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Ακολούθησε η δυναμική είσοδος στη Λίμα του Περού, όπου αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, κατέχοντας ηγετική θέση όπως άλλωστε και στη χώρα μας.

Το taxibeat κατάφερε στη διάρκεια της πορείας του εκτός από την αρχική χρηματοδότηση που έλαβε από το Openfund να αποσπάσει μία ακόμα μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 2,93 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 από το επενδυτικό κεφάλαιο Hummingbird, έχοντας λάβει συνολικά περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο taxibeat υπερβαίνουν τους 800.000 και αριθμοί περισσότερους από 15.000 συνεργαζόμενους οδηγούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας το τίμημα της εξαγοράς υπερέβη τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.

Πηγή