Καιρός

7 Φεβ 2015

Στατιστικά καιρού Ιανουάριος 2015 (Κηφισιά)

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με κρύο και χιόνια - ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αθήνας - και μετά από τις αλκυονίδες μέρες του δευτέρου δεκαημέρου μας άφησε με νοτιάδες, υγρασία και αφρικανική σκόνη. Ο αέρας των πρώτων ημερών του μήνα έβγαλε εκτός λειτουργίας το ανεμόμετρο του σταθμού και αφού η προσπάθεια που έγινε για επισκευή απέτυχε, για Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν θα έχουμε μετρήσεις.. Οι υπόλοιπες όμως καταγραφές υπάρχουν, δίνοντας την χαμηλότερη θερμοκρασία σταθμού από τον Ιανουάριο του 2012:

  • Ελάχιστη θερμοκρασία: - 1.7 °C στις 3/1, 8:01 το πρωί
  • Μέγιστη θερμοκρασία: 18.8 °C στις 21/1, 15:00 το μεσημέρι
  • Μέγιστη ταχύτητα ανέμου (ριπή): -
  • Ποσότητα βροχόπτωσης μηνός: 51.0 mm
  • Ελάχιστη υγρασία: 30% στις 15/1, 13:04 το μεσημέρι
  • Μέγιστη υγρασία: 91% στις 27/1, 7:34 το πρωί

  • Μετά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου που μας βρήκε με υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, αναμένουμε την πρώτη σημαντική μεταβολή του μήνα με ισχυρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη Δευτέρα λοιπόν μέχρι και τουλάχιστον την Τετάρτη θα έχουμε πολλά χιόνια κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας τα οποία στη συνέχεια θα μετατοπιστούν ανατολικότερα προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα η κακοκαιρία και συνεχιστεί στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    Στην Αττική, από την Κυριακή το μεσημέρι οι βοριάδες θα ξεκινήσουν να ρίχνουν γρήγορα τη θερμοκρασία, πτώση που μεχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα έχει φτάσει τους 10 βαθμους. Από το μεσημέρι της Δευτέρας λοιπόν και μετά αναμένεται να ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού (τόξο Μαλακάσα/Καπανδρίτι-Πάρνηθα-Βίλια) οι οποίες βαδίζοντας προς τα μεσάνυχτα θα συναντήσουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα ξημερώματα της Τρίτης οι ισχυροί βοριάδες (7-8 bf) θα έχουν ρίξει τη θερμοκρασία αρκετά ώστε να έχουμε χιονοπτώσεις ακόμη και στις νοτιότερες περιοχές του νομού. Στα βόρεια του νομού και στα βόρεια προάστια θα έχουμε και σημαντικές χιονοστρώσεις παρά τον ισχυρό άνεμο που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αφήνει το χιόνι να δημιουργήσει στρώματα στις επιφάνειες που κάθεται.. Από την Τρίτη τα χιόνια θα εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική Αττική και την Εύβοια όπου θα επιμείνουν έως και την Τετάρτη το πρωί.

    Ο χειμώνας βλέπουμε πως δεν τελείωσε ακόμη. Λέτε να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις;