Καιρός

4 Ιαν 2015

Στατιστικά καιρού Δεκέμβριος 2014 (Κηφισιά)


Και ήρθε ο Δεκέμβριος για να αλλάξει τα πράγματα.. Εκτός λοιπόν από τις άκρως ενδιαφέρουσες πολιτικές διεργασίες αυτού του μήνα, είχαμε και έντονες καιρικές διεργασίες.. Οι ανοιξιάτικες πρώτες μέρες του μήνα έδωσαν τη θέση τους στις πιο φθινοπωρινές (το διήμερο 11-12/12 ήταν από τα πιο βροχερά της χρονιάς για την Αττική) και τελικά κλείσαμε τη χρονιά σχεδόν ονειρεμένα, με αρνητικές θερμοκρασίες σε πολλές βόριες περιοχές και πολύ χιόνι στα βουνά αλλά και σε παραθαλάσιες πόλεις (όπως ο Βόλος όπου χρόνια είχε να χιονίσει τόσο πολύ μέχρι τη θάλασσα - η φωτογραφία του άρθρου σήμερα είναι από εκεί). Τα 147.5 χιλιοστά (!!!) βροχόπτωσης του μήνα μαρτυρούν ακριβώς αυτό, πως δηλαδή μετα από χρόνα έχουμε ξανά έναν "φυσιολογικό" χειμώνα.. Τι άλλο όμως είχαν να μας δώσουν οι μετρήσεις και τι περιμένουμε για τις επόμενες μέρες;


  • Ελάχιστη θερμοκρασία: 1.1 °C στις 31/12, 4:05 τα ξημερώματα
  • Μέγιστη θερμοκρασία: 20.8 °C στις 3/12, 14:52 το μεσημέρι
  • Μέγιστη ταχύτητα ανέμου (ριπή): 45 km/h στις 31/12, 15:11 το μεσημέρι
  • Ποσότητα βροχόπτωσης μηνός: 147.5 mm (ρεκόρ καταγραφής από το 2011 που έχουμε στατιστικά στοιχεία)
  • Ελάχιστη υγρασία: 45% στις 22/12, 15:07 το μεσημέρι
  • Μέγιστη υγρασία: 92% στις 1/12, 8:41 το πρωί

  • Και έτσι κάπως μας βρήκε η νέα χρονιά.. Εκεί όμως που λέγαμε πως αυτό ήταν και πάει, βάλθηκε να μας διαψεύσει! Η μέρα σήμερα δεν πρέπει να μας παρασύρει, από το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσουν ισχυροί βόριοι άνεμοι που μέχρι το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να ρίξουν τη θερμοκρασία μέχρι και 14 (!!) βαθμούς. Το σύστημα πολικής προέλευσης που θα μας επισκευτεί εξ ανατολάς θα είναι αρκετά "βίαιο" και θα ξεκινήσει να δίνει χιονοπτώσεις από αύριο σε ανατολική Θεσσαλία, Στερεά, Εύβοια που σιγά σιγά δυναμώνουν και θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τρίτη και Τετάρτη θα δεχτούν μεγάλα ύψη χιονόπτωσης η νότιο-ανατολική Εύβοια και η Κρήτη. 

    Για την Αττική τα πράγματα δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρα. Ξέρουμε πως θα χιονίσει, το σύστημα όμως δεν θα περάσει με ιδιαίτερη δυναμική (όσο αφορά την ποσότητα υετού) από το λεκανοπέδιο. Μπορεί λοιπόν να έχουμε χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας για κάποιες ώρες, φαίνεται όμως πως θα έχουμε και πολλα ανοίγματα (οπότε όσο χιόνι πέφτει θα λιώνει). Όσο πιο βοριότερα και ανατολικότερα, τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους μηδέν βαθμούς, θα έχουμε και χιονόστρωση στις περιοχές αυτές. Τα δεδομένα βέβαια είναι ακόμη πολύ ρευστά, οπότε δεν αποκλείεται κάποια έκπληξη μόλις το σύστημα περάσει πάνω από τα θερμά ακόμη νερά του Αιγαίου.. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη.

    Καλή Χρονιά λοιπόν να έχουμε όλοι μας με υγεία!
    Να χαιρόμαστε τις όμορφες στιγμές μας, είναι μοναδικές!!