Καιρός

27 Απρ 2014

Οι επικίνδυνοι αστεροειδείς που έπεσαν στη γη από το 2000


Οι 26 περιπτώσεις όπου ο πλανήτης μας κινδύνευσε πραγματικά.

Το Comprehensive Nuclear Test Ban Detection είναι ένα κέντρο το οποίο ερευνά τη δραστηριότητα των πυρηνικών δοκιμών των μεγάλων δυνάμεων. Παράλληλα μετράει την ενέργεια που εκλύεται από τις πτώσεις αστεροειδών στη γη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CTBT, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν χτυπήσει τη γη 26 αστεροειδείς με εκλυόμενη ενέργεια ισοδύναμη με έναν κιλοτόννο ΤΝΤ. Ο μεγαλύτερος αστεροειδής που χτύπησε σε αυτό το διάστημα τη γη ήταν αυτός του Chelvabinsk τον Φεβρουάριο του 2013. Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε στο slideshow , το ίδρυμα B612 έδωσε αναλυτικά τα σημεία όπου έπεσαν οι 26 αστεροειδείς τα τελευταία 14 χρόνια. Το ίδρυμα Β612 αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία παρακολουθεί όλα τα δεδομένα των ουράνιων σωμάτων που απειλούν τη γη. Παράλληλα κατασκευάζει το πρώτο ιδιωτικό τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί έγκαιρα να εντοπίσει τυχόν κίνδυνο από το διάστημα για τον πλανήτη μας.

Πηγή

6 Απρ 2014

Στατιστικά καιρού Μάρτιος 2014 (Κηφισιά)

Έφυγε και ο Μάρτιος και βαδίζουμε ολοταχώς προς το Πάσχα.. Ένας μήνας με δύο όψεις φέτος, αρκετές βροχές μέχρι τα μέσα περίπου και άνοδος θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες (με μικρά διαλείμματα). Η άνοδος της θερμοκρασίας μας έφερε τη γύρη και ο αέρας τη σκόρπισε παντού "κιτρινίζοντας" κάθε επιφάνεια και δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα με την αναπνοή.. Έτσι όμως είναι η άνοιξη, γύρη, σκόνη από την Αφρική και βροχή, ένας συνδυασμός πραγματικά ενοχλητικός που όμως σύντομα θα μας αφήσει (τουλάχιστον το σκέλος της γύρης και της βροχής). Τι στοιχεία συνέλεξε όμως ο μετεωρολογικός σταθμός?

  • Ελάχιστη θερμοκρασία: 4,9 °C στις 15/3, 5:09 το πρωί
  • Μέγιστη θερμοκρασία: 22,8 °C στις 19/3, 14:34 το μεσημέρι
  • Μέγιστη ταχύτητα ανέμου (ριπή): 46 km/h στις 10/3, 15:13 το μεσημέρι
  • Ποσότητα βροχόπτωσης μηνός: 50,5 mm
  • Ελάχιστη υγρασία: 32% στις 20/3, 7:53 το πρωί

  • Μέγιστη υγρασία: 91% στις 2/3, 8:28 το πρωί

  • Ο Απρίλιος ξεκίνησε λοιπόν με καλοκαιρία αλλά σήμερα άλλαξε διάθεση και έφερε βροχές (λασποβροχές, για να είμαι πιο συγκεκριμένος) σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Η Αφρικανική σκόνη αυτή τη φορά ανέβηκε σε πολύ ψηλά γεωγραφικά πλάτη, φτάνοντας μέχρι την Αγγλία και τη Σκανδιναβία. Εμας εδώ φαίνεται να μας αφήνει μετά τις 11 του μήνα, χωρίς όμως αυτό να είναι οριστικό (ίσα ίσα που τώρα ξεκινάει η περίοδος αυτών των "εισβολών" που θα κρατήσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες ακόμα). Από πλευράς θερμοκρασίας, φαίνεται πως θα διανύσουμε αρκετές μέρες με τιμές από 15 μέχρι 22 ή ακόμη και 24 βαθμούς. Ας κάνουμε λοιπόν λίγο υπομονή ακόμη να ζεσταθεί η θάλασσα για να γεμίσουμε τις παραλίες!