Καιρός

26 Ιουν 2011

Αστεροειδής θα πλησιάσει σε "απόσταση αναπνοής" τη Γη στις 27/06


Ένας αστεροειδής, που ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο κομμάτι βράχου, θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη, τη Δευτέρα (27/06).

Επιστήμονες της NASA ανέφεραν πως ο αστεροειδής 2011 MD, θα περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση από την επιφάνεια της Γης.

Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά, την προηγούμενη Τετάρτη, από δύο ρομποτικά τηλεσκόπια που έχουν τοποθετηθεί στο Νέο Μεξικό, με στόχο να “σκανάρουν” ασταμάτητα τον ουρανό.

Σύμφωνα με τη NASA, ένα ουράνιο σώμα σαν τον αστεροειδή 2011 MD, πλησιάζει τη Γη, κάθε έξι χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα φτάσει πιο κοντά στη Γη, από τους κανονικούς δορυφόρους της!

Οι επιστήμονες της NASA τόνισαν περαιτέρω, ότι για μερικές ώρες, ο αστεροειδής 2011 MD θα είναι ορατός από τη Γη, με μεγάλα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Η Δρ. Έμιλι Μπάλντουιν από το Αστρονομικό περιοδικό Now, εξήγησε πως ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, καθώς δεν θα συγκρουστεί με την επιφάνεια της, αλλά ακόμα και αν εισχωρήσει στην ατμόσφαιρά της, τότε θα μετατραπεί σε μια εκθαμβωτική μπάλα φωτός, θα καεί και ενδεχομένως να διασκορπιστεί σε χιλιάδες μικρούς μετεωρίτες.

Πηγή

14 Ιουν 2011

Το απόγευμα της Τετάρτης η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης εδώ και χρόνια


Έχουν περάσει 11 χρόνια από την τελευταία φορά που μια έκλειψη Σελήνης είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Η ολική έκλειψη της Τετάρτης όχι μόνο θα διαρκέσει πάνω από μιάμιση ώρα, αλλά θα ξεκινήσει και την πιο βολική ώρα, το ηλιοβασίλεμα.

Η σκιά της Γης θα αρχίσει να καλύπτει τον σεληνιακό δίσκο στις 20.24 ώρα Ελλάδας, λίγο πριν ανατείλει το φεγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι ο σεληνιακός δίσκος θα εμφανιστεί στον ορίζοντα «λειψός».

«Οι παρατηρητές σε όλη την Ευρώπη θα χάσουν τα πρώτα στάδια της έκλειψης επειδή θα συμβούν πριν από την ανατολή της Σελήνης» αναφέρει ο δικτυακός τόπος NASA Eclipse.

H συνέχεια του φαινομένου θα είναι εντυπωσιακή και εύκολα ορατή, αφού αυτή την εποχή η Σελήνη παραμένει διαρκώς χαμηλά στον ορίζοντα, οπότε φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως λόγω οφθαλμαπάτης.

Η διάρκεια της «ολικότητας», δηλαδή της φάσης στην οποία ολόκληρη η Σελήνη παραμένει τυλιγμένη στη σκιά της Γης θα διαρκέσει 100 λεπτά. και το φαινόμενο θα λήξει τελικά στις 02.00 την Πέμπτη.

Την ώρα της ολικότητας ο σεληνιακός δίσκος θα σκοτεινιάσει αλλά δεν θα εξαφανιστεί τελείως -θα συνεχίσει να λάμπει με ένα αμυδρό κόκκινο φως, καθώς φωτίζεται από το λιγοστό ηλιακό φως που διαπερνά την γήινη ατμόσφαιρα.

Η κόκκινη απόχρωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας διαθλά περισσότερο το πράσινο και το μπλε χρώμα, αφήνοντας μόνο το κόκκινο θα φτάσει μέχρι το φεγγάρι.

Τα τελευταία 100 χρόνια, μόνο τρεις άλλες εκλείψεις Σελήνης έχουν ξεπεράσει την έκλειψη της Τετάρτης σε διάρκεια.

Η τελευταία έκλειψη ανάλογης διάρκειας συνέβη τον Ιούλιο του 200 και διήρκεσε 107 λεπτά.

Η επόμενη έκλειψη Σελήνης για το 2011 θα συμβεί το Δεκέμβριο. Θα είναι κι αυτή ολική έκλειψη, ωστόσο θα έχει μικρότερη διάρκεια και δεν θα είναι ορατή από την Ευρώπη.

Πηγή: in.gr

11 Ιουν 2011

Σπουδές στο τμήμα Φυσικής

Ένας μεγάλος κύκλος στη ζωή μου έκλεισε χθες. Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών πήρα το πτυχίο μου από το Φυσικό της Αθήνας και ένα μεγάλο άγχος έφυγε από πάνω μου. Για να είμαι ειλικρινής, είχα ξεκινήσει να γράφω αυτό το κείμενο 10 μήνες πριν και τώρα που το ξανακοίταξα, διαπιστώνω πως δεν θα κρατήσω σχεδόν τίποτα από όσα έγραψα τότε. Εκείνο ήταν ένα κείμενο γεμάτο απογοήτευση - βλέπετε αυτή η "πορεία" δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα - αλλά τελικά όταν τελειώνει επιτυχώς κάτι, αλλάζει ο τρόπος που το βλέπεις και κοιτάς να κρατήσεις μόνο τις καλές στιγμές αφήνοντας πίσω τις άσχημες αναμνήσεις.

Δεν θα γράψω πολλά, δε θέλω να κουράσω όπως δεν ήθελαν - πολύ σωστά - να κουράσουν οι αξιότιμοι ομιλητές κατά τη διάρκεια της τελετής. Δε χρειάζονται πολλά λόγια άλλωστε, λίγες συμβουλές μόνο σε όσους σχεδιάζουν να επιλέξουν τη σχολή αυτή για τις σπουδές τους.

Το Φυσικό είναι μια σχολή με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δεν αρκεί να ξέρεις καλά φυσική και μαθηματικά και δεν αρκεί να διαβάζεις λίγο πριν την εξεταστική, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση και ενασχόληση μιας και η πληροφορία που παρέχεται κάθε μέρα είναι πολύ μεγάλη σε όγκο και βαθμό δυσκολίας. Εις το όνομα του βάρους και της αναγνώρισης του συγκεκριμένου πτυχίου, οι διδάσκοντες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί όπως και τα ίδια τα μαθήματα. Οι ελλείψεις που μας συνοδεύουν όλους από την ελλειπή διδασκαλία στο λύκειο έρχονται στην επιφάνεια στο πρώτο κιόλας έτος όπου πρέπει να καλύψει μόνος του ο φοιτητής ένα μεγάλο κενό γνώσεων. Τελικά μετά από μεγάλο κόπο, ένας στους δέκα φοιτητές σπουδάζει ακόμα μετά από 15 χρόνια ή παρατάει τελείως τη σχολή. Οι υπόλοιποι εννέα αποκτούν ένα πτυχίο που έχει μικρή απήχηση στην αγορά εργασίας πάνω στο κομμάτι που σπούδασαν.

Ένας Φυσικός μπορεί να διδάξει στηριζόμενος στο πτυχίο του, όχι όμως στην Ελλάδα. Ο κλάδος της εκπαίδευσης είναι ένας κλάδος που έχει φτάσει στα όριά του, έχει κορεστεί. Ποιο είναι λοιπόν το μεγαλύτερο όφελος τελειώνοντας αυτό το Πανεπιστήμιο? Μαθαίνεις να σκέφτεσαι. Ο τρόπος σκέψης σου έχει αλλάξει για πάντα, ξέρεις πως θα πρέπει να χειριστείς οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή σου. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο "όπλο" του Φυσικού βγαίνοντας στη "ζούγκλα" της αγοράς εργασίας. Αυτός είναι ίσως και ο κυριότερος λόγος που ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί - και εργάζεται - σε εταιρείες που καλύπτουν όλα σχεδόν τα φάσματα της τεχνολογίας. Μαθαίνει γρήγορα, είναι καλός σε αυτό που κάνει, εξελίσσεται.

Που θέλω να καταλήξω: Αν θέλετε να κάνετε τις σπουδές σας και ταυτόχρονα να περάσετε μια όμορφη φοιτητική ζωή, το Φυσικό δεν είναι η κατάλληλη σχολή για εσάς. Το πτυχίο του τμήματος Φυσικής αναγνωρίζεται στα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει ιδιαίτερο βάρος σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποιο μεταπτυχιακό ή να ακολουθήσετε ακαδημαϊκή καριέρα, εάν όμως θέλετε να εργαστείτε στην Ελλάδα να ξέρετε πως ο κόπος σας δύσκολα θα αναγνωριστεί. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική κουβέντα που είχαμε με τους διδάσκοντες σε ένα εργαστήριο που ρωτούσαμε τι θα κάνουμε με το πτυχίο μας όταν με το καλό τελειώσουμε και η απάντησή τους ήταν αφοπλιστική: Θα φύγετε στο εξωτερικό.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνω κάποιον, θεωρώ όμως πως όσοι σχεδιάζουν να φοιτήσουν στο Φυσικό πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα αυτά, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Οι πρωτοετείς φοιτητές έρχονται όλο χαρά μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και να μάθουν καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα. Που να ήξεραν τι τους περιμένει..

1 Ιουν 2011

Στατιστικά καιρού Μάιος 2011 - Κηφισιά (Αδάμες)

Διάφορες υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά από τη συλλογή δεδομένων τους τελευταίους 2 μήνες, βρήκα όμως επιτέλους λίγο χρόνο και επανέρχομαι.

Ο Μάιος κύλισε πολύ "περίεργα" και μόνο καλοκαίρι δεν θύμισε. Κρύο και βροχές (έστω και μικρής διάρκειας σε μορφή καταιγίδας) συνέθεσαν την εικόνα αυτού του μήνα. Πιο αναλυτικά:

* Ελάχιστη θερμοκρασία: 8.4 °C στις 7/5, 6:33 το πρωί
* Μέγιστη θερμοκρασία: 27.8 °C στις 24/5, 15:26 το μεσημέρι
* Μέγιστη ταχύτητα ανέμου: 43.4 km/h στις 11/5, 16:16 το μεσημέρι
* Ποσότητα βροχόπτωσης μηνός: 42.0 mm
* Ελάχιστη υγρασία: 30% στις 13/5, 16:55 το μεσημέρι
* Μέγιστη υγρασία: 86% στις 17/5, 7:07 το πρωί

Καλό καλοκαίρι!