Καιρός

24 Μαΐ 2011

"Αγανακτισμένοι" στο Σύνταγμα, στο Λευκό Πύργο, στην Πάτρα

Μετά την πλάκα που μας κάνουν οι "Ισπανοί Αγανακτισμένοι" με το σύνθημα "Ησυχία, θα ξυπνήσουμε τους Έλληνες" μια νέα ελληνική ακτιβιστική ομάδα, υπό την επωνυμία αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, καλεί μέσω του Facebook, σε ειρηνική διαδήλωση αύριο το απόγευμα, Τετάρτη 25 Μαΐου, από τις 6 έως τις 11:30 το βράδυ.

H έμπνευση για την 25-Μ έρχεται από την 15-Μ της Ισπανίας με την εξής ανακοίνωση:

"Η λέξη ´Αγανακτισμένοι´ δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο, απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα, χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας"

Όπως αναγράφεται στην αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, "το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados."

Στη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν 6.000 άτομα, μπορεί να παραστούν 1.500 άτομα ενώ δεν έχουν απαντήσει ακόμα περίπου 85.000 άτομα, με τις συμμετοχές να αυξάνονται εντυπωσιακά κάθε λεπτό.

Ανάλογες κινήσεις έχουν προγραμματίσει και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη η ομάδα έχει τον τίτλο "Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο", και στην Πάτρα "Patras Greek Revolution". Τα links των σελίδων στο facebook ακολουθούν:

Αθήνα: http://www.facebook.com/event.php?eid=218838154801328

Θεσσαλονίκη: http://www.facebook.com/event.php?eid=206334352736094

Πάτρα: http://www.facebook.com/event.php?eid=211318218901137

Να είμαστε όλοι εκεί!

20 Μαΐ 2011

Εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης μέσω κινητού

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει την έναρξη της υπηρεσίας M-TAXIS (Mobile TAXIS). Η υπηρεσία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα για την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Οικονομικό Έτος 2011.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με την αποστολή ενός μόνο SMS να εγγραφούν στην υπηρεσία M-TAXIS για το 2011. Το SMS θα πρέπει απλά να αναγράφει τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) του ενδιαφερόμενου και θα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 19456. Το κόστος είναι 0,21 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%. Επισημαίνεται ότι το κόστος του μηνύματος εγγραφής καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ότι ο πολίτης δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Με την εγγραφή του στην υπηρεσία, ο πολίτης εξασφαλίζει ενημέρωση για την εκκαθάριση της δήλωσής του, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, εντός του 2011, ενώ στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική, ο πολίτης θα λαμβάνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την καταβολή των τυχόν οφειλομένων δόσεων. Επίσης θα υπάρχουν ειδοποιήσεις και για τις ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και εκκαθάρισης της δήλωσης. Κάθε ενημέρωση του πολίτη θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής ενός SMS σε αυτόν.

Η πληροφορία που αποστέλλεται δεν είναι εμπιστευτική και είναι παρόμοια με αυτή που ήδη δίνεται μέσω της αντίστοιχης τηλεφωνικής ή διαδικτυακής υπηρεσίας.

Η υπηρεσία M-TAXIS αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, καθώς και τη μεγάλη της διείσδυση στην κοινωνία. Εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πηγή: inews.gr

17 Μαΐ 2011

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης που ίσως είναι κατοικήσιμος

Ένας από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581 μπορεί να αποδειχθεί "κατοικήσιμος", με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύεται από μια ομάδα μετεωρολόγων.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν εδώ και καιρό αν κάποιοι από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.

Ο βραχώδης πλανήτης Γκλίζε 581d είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και "θα μπορούσε να είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Ο Γκλίζε 581d εντοπίστηκε το 2007 και απέχει 20 έτη φωτός (ή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από το ηλιακό μας σύστημα. Τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είναι πολύ "ψυχρός" για να κριθεί "κατοικήσιμος", να έχει δηλαδή στην επιφάνειά του νερό σε υγρή μορφή.

Ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, ένα αστέρι όχι ιδιαίτερα θερμό.

Για το λόγο αυτό λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γη. Είναι επίσης πιθανό να δείχνει μονίμως τη μία πλευρά του στον αστέρα του και η άλλη να βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.

Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, ο Γκλίζε 582d μπορεί να παρουσιάζει ένα "φαινόμενο του θερμοκηπίου" του να του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, έτσι που να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή, διευκρινίζει το CNRS.

Η ακτινοβολία του άστρου Γκλίζε 581, αν και λιγότερο θερμή από αυτήν του Ήλιου, πιθανότατα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τον ζεσταίνει, ακόμη και στη "σκοτεινή" πλευρά του.

Ο Γκλίζε 581d πιθανότατα είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως και έχει πυκνή ατμόσφαιρα, με ένα λεπτό στρώμα νεφών.

Πηγή: cosmo.gr

7 Μαΐ 2011

Γιατί πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί;


Τα δάχτυλα μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Στηριζόμαστε στα δάχτυλά μας για να εξερευνήσουμε το περιβάλλον, για να καθορίσουμε το ζεστό ή το κρύο, τι είναι λείο ή κοφτερό. Έτσι το δέρμα στην περιοχή αυτή πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητο, πολύ οξυδερκές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος αφιερώνει τουλάχιστον 10 φορές περισσότερη προσοχή στην αφή στα χέρια από ό,τι κάνει στα χέρια ή στα πόδια. Τα δάχτυλα μας περιλαμβάνουν υψηλή πυκνότητα αλγοϋποδοχέων, δηλαδή νευρικών ινών που σηματοδοτούν το επίπεδο πόνου στην επιφάνεια.

Μπορεί επίσης να φταίει και το χαρτί, το οποίο κάνει οδοντωτό σκίσιμο στο δέρμα, που ερεθίζει περισσότερο τις νευρικές ίνες του πόνου από ό,τι ένα καθαρό κόψιμο.
Επίσης, ένας ξαφνικός τραυματισμός που σας "πιάνει" απροετοίμαστους, προκαλεί συνήθως μεγαλύτερο πόνο.

Βέβαια, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου κοψίματος από χαρτί είναι τόσο εύκολη όσο και το να βρείτε ένα χαρτί. Απλά ξεπλύνετε το κόψιμο με σαπούνι και νερό, στη συνέχεια, τυλίξτε το με έναν επίδεσμο. Η έκθεση της πληγής στον αέρα πολλαπλασιάζει τον πόνο, για υτό και είναι καλό να την καλύπτετε. Η πληγή θα έχει θεραπευτεί μέσα σε μια ημέρα ή δύο το πολύ.

Πηγή: queen.gr