Καιρός

16 Νοε 2010

"Μοντάζ" στην ιστορία με ένα "χρονομανδύα"

Πώς θα σας φαινόταν αν ήταν δυνατή η διαγραφή των πιο μαύρων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας; Και η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν πολλές... Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, γι' αυτό και στοχεύουν στη δημιουργία ενός χωροχρονικού μανδύα, μιας “τρύπας”, που θα εξαφανίζει ολόκληρα γεγονότα από την ιστορία.


Οι ερευνητές, υπό τον οπτικό φυσικό Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οπτικής "Journal of Optics", πιστεύουν ότι μια τέτοια συσκευή, αν ποτέ πράγματι κατασκευαστεί, θα μπορεί να "κρύβει", άρα να "σβήνει" πράξεις και περιστατικά της ιστορίας, σαν να μη συνέβησαν ποτέ! Στην πράξη πάντως, αυτό σε πρώτη φάση θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο ειδικό περιβάλλον μιας οπτικής ίνας.

Οι Βρετανοί ερευνητές προτείνουν την επέκταση της χρήσης των "μετα-υλικών", που ωθούν το φως να κυλήσει γύρω από τα αντικείμενα, έτσι ώστε αυτά να γίνονται "αόρατα" στα μάτια των παρατηρητών, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν το "κρυμμένο" από το φως αντικείμενο.

Με βάση την ίδια επιστημονική αρχή, όπως δήλωσε ο ΜακΚολ, "είναι πιθανώς δυνατό να χρησιμοποιηθούν μετα-υλικά για να 'κάμψουν΄τις ακτίνες του φωτός όχι μόνο στο χώρο, αλλά και στο χρόνο, άρα στο χωρόχρονο, πράγμα που θα οδηγούσε κυριολεκτικά στην προσθήκη μιας νέας διάστασης στον μανδύα αορατότητας".

Η ομάδα του ΜακΚολ οραματίζεται τη δημιουργία ενός "κενού" στο χωρόχρονο, που θα "έκρυβε" από τον θεατή-παρατηρητή οποιαδήποτε γεγονότα ή δράσεις μέσα σε αυτό. Όταν η κρυμμένη πράξη θα ολοκληρώνεται, ο μανδύας θα απενεργοποιείται και η πράξη θα είναι σαν μην έγινε ποτέ! Αυτό, για παράδειγμα, κατά τους ερευνητές, θα επέτρεπε σε ένα εγκληματία να τελέσει ανενόχλητος μια παρανομία.

Σύμφωνα με τον ΜακΚολ, ένας ληστής θα μπορούσε να δημιουργεί ένα αόρατο διάδρομο που οδηγεί σε ένα χρηματοκιβώτιο, να το διαρρηγνύει με την ησυχία του και να το σκάει, χωρίς καμία κάμερα ασφαλείας να μπορεί να τον δει. Αντίθετα, ένας "απλός" μανδύας αορατότητας θα έκρυβε το χρηματοκιβώτιο από τα μάτια των επίδοξων ληστών, αλλά όχι από την κατάλληλη κάμερα ασφαλείας.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα απίθανα πράγματα δεν λέγονται από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ή ψυχοπαθείς, αλλά από κορυφαίους επιστήμονες, που παρουσιάζουν τις σχετικές μελέτες τους σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά…

Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το μετα-υλικό ενός χωροχρονικού μανδύα και τις αναγκαίες ιδιότητές του, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα θεμελιώδη προβλήματα που απαγορεύουν την κατασκευή του - προς το παρόν τουλάχιστον.

Για να δημιουργηθεί π.χ. ένα χωροχρονικό κενό ακόμα και λίγων μόνο δευτερολέπτων, θα χρειαζόταν ένας μανδύας μεγαλύτερος από όλη τη Γη, ενώ το μετα-υλικό θα έπρεπε να επιταχύνει τις ακτίνες του φωτός πέρα από την ταχύτητα-όριο του τελευταίου.

Παρόλα αυτά, οι βρετανοί ερευνητές ήδη σχεδίασαν μια πιο "νερωμένη" έκδοση ενός χωροχρονικού μανδύα από οπτικές ίνες, που θα μπορεί να κρύβει τα γεγονότα μόνο από τους παρατηρητές, οι οποίοι στέκονται ακριβώς μπροστά από τα εισερχόμενα κύματα φωτός.

Ο ΜακΚόλ πιστεύει ότι μπορεί να κατασκευάσει μέσα στο 2011 ένα μανδύα οπτικών ινών, που θα δημιουργεί ένα χωροχρονικό κενό μήκους περίπου 30 εκατοστών, που θα κρύβει πράξεις διάρκειας μερικών νανο-δευτερολέπτων.

Άλλοι φυσικοί, όπως ο Ουλφ Λέοναρντ του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, αμφιβάλλουν όμως αν ακόμα και αυτός ο λιγότερο αποτελεσματικός χωροχρονικός μανδύας μπορεί να δημιουργηθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία.

11 Νοε 2010

Ελληνικές οι "ρίζες" της λογικής-μαθηματικής απόδειξης

Μία από τις πρώτες και σημαντικότερες συνεισφορές των Ελλήνων στα μαθηματικά, η λογική-μαθηματική απόδειξη, γεννήθηκε το 430 περίπου π.Χ. Η χρονική απόκλιση κυμαίνεται στα 20 χρόνια πριν ή μετά τη συγκεκριμένη χρονολογία.

Το βήμα αυτό, που οδήγησε στην εμφάνιση της γεωμετρίας του Ευκλείδη με το έργο του "Στοιχεία", συνέπεσε με άλλες μνημειώδεις εξελίξεις στην πολιτική και την τέχνη, καθώς η Δημοκρατία "γέννησε" τη Λογική. Ειδικότερα, οι ρητορικοί και δικανικοί λόγοι αποτέλεσαν το πρότυπο με βάση το οποίο δομήθηκαν τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα των αρχαίων Ελλήνων.

Αυτά τα στοιχεία υποστήριξε ο συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης σε ομιλία του με θέμα "Τι βρίσκεται ανάμεσα στον έκτο και τον τέταρτο αιώνα π.Χ.: το πέρασμα στα ελληνικά μαθηματικά". Οι απόψεις του αποτελούν καρπό δεκάχρονης έρευνάς του πάνω στο ζήτημα και έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται σε ξένα περιοδικά, όπως το διεπιστημονικό αμερικανικό "Storyworlds".

Διεξάγοντας μια συγκριτική ανάλυση των αρχαίων λογοτεχνικών κειμένων με τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα και κείμενα, ο Απόστολος Δοξιάδης ανέδειξε τα κοινά σχήματα λόγου και σκέψης που διατρέχουν και τα δύο (χιασμός, κυκλικές συνθέσεις κ.α.).

Επισήμανε μάλιστα τις ομοιότητες της λογοτεχνικής αφήγησης και της μαθηματικής λογικής που παραπέμπουν έτσι σε μια λογοτεχνική "γενεαλογία" της απόδειξης. Η ποιητική αφήγηση, όπως σημείωσε, οδήγησε στη ρητορική πειθώ και αυτή κατέληξε στη δόμηση της λογικής και μαθηματικής απόδειξης.

Με τη δημοκρατία και τις τέχνες να ανθίζουν, οι άνθρωποι στην αγορά και τα δικαστήρια της αρχαίας Αθήνας άρχισαν να προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο για την ορθότητα των απόψεών τους. Η ρητορική "πίστις" (πειθώ), όπως σημείωσε, ήταν αυτή που οδήγησε στην απόδειξη στα μαθηματικά.

Οι αρχαίοι Έλληνες, μέσα από το ρητορικό λόγο και αντίλογο, εφηύραν ένα νέο λογικό και αποδεικτικό τρόπο σκέψης που έμελλε να χαράξει ανεξίτηλα την κατοπινή ιστορία της επιστήμης.

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνθηκε από την εφεύρεση και χρήση του διαβήτη και του κανόνα (χάρακα), αρκετά χρόνια πριν από το 430 π.Χ., όπως δείχνουν και τα γεωμετρικά σχέδια πάνω σε αρχαία αγγεία. Τα εργαλεία αυτά επέτρεψαν στους πρώτους μαθηματικούς να πειραματίζονται στην πράξη και να συζητούν μεταξύ τους τις θεωρίες τους.

Ο Απόστολος Δοξιάδης υπογράμμισε ότι δεν ανακάλυψαν οι αρχαίοι Έλληνες τα μαθηματικά, τονίζοντας ότι προϋπήρξαν τα υπολογιστικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και αυτοί, με τη σειρά τους, είχαν κατά πάσα πιθανότητα δεχτεί επιρροές από τα μαθηματικά των Βαβυλωνίων.

Από τον 6ο αιώνα, όταν υπήρχαν ουσιαστικά μόνο τα αιγυπτιακά μαθηματικά, μέχρι τον 4ο αιώνα, λαμβάνει χώρα μια αλυσίδα πολιτισμικών εξελίξεων, που οδηγεί τελικά στην ανάδυση των πρωτότυπων ελληνικών μαθηματικών, που αρχικά επικεντρώνονται στη γεωμετρία.

Tα ελληνικά μαθηματικά, σύμφωνα με τον Απόστολο Δοξιάδη, διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από τα αιγυπτιακά, καθώς έχουν πιο γενική και όχι απλώς υπολογιστική μορφή, περιλαμβάνουν συνήθως σχήματα στα κείμενα τους και για πρώτη φορά περιέχουν αποδείξεις.

Το πρώτο θεώρημα με απόδειξη ήταν ο "τετραγωνισμός των μηνίσκων" του Ιπποκράτη του Χίου, ένα επίτευγμα που καταγράφεται από τον Ρωμαίο Σιμπλίκιο τον 1ο αιώνα μ.Χ.

9 Νοε 2010

Cern : Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μικρό ''Big Bang''

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών, Cern, στα γαλλοελβετικά σύνορα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό τεχνητό ''Big Bang'' με διαδοχικές συγκρούσεις βασικών σωματιδίων ύλης.

Η αντίδραση, που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις, δημιούργησε θερμοκρασίες, ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερες από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου, ενώ οι τεράστιες αυτές θερμοκρασίες, επικράτησαν μόνο τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν το Big Bang, δηλαδή της μεγάλης έκρηξης, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να δημιουργηθεί το σύμπαν!

Αυτό το ''καυτό'' κλίμα, ανάγκασε τα ατομικά σωματίδια, όπως τα πρωτόνια και να νετρόνια, να λιώσουν και να παράγουν ένα ρευστό μείγμα ύλης, σε μια κατάσταση που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στη Γη.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο, θα μελετήσουν τώρα τα σωματίδια, με την ελπίδα να ανακαλύψουν το υλικό που συγκρατεί τα άτομα και τους δίνει τη σύστασή τους.

Οι συγκρούσεις, έλαβαν χώρα στον τεράστιο επιταχυντή LHC, ο οποίος απλώνεται σε μια τεράστια απόσταση, υπογείως της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Συγκρούστηκαν βασικά ιόντα, δηλαδή άτομα που τους έχουν αφαιρεθεί τα ηλεκτρόνια από τον πυρήνα τους.

Είχαν προηγηθεί, εφτά μήνες προκαταρκτικών πειραμάτων, στα οποία προκλήθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε πρωτόνια, σωματίδια που είναι 200 φορές ελαφρύτερα από τα βασικά ιόντα.

Ο Δρ. David Evans, του Πανεπιστημίου του Birmingham δήλωσε την Κυριακή 07/11 ότι ''είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίτευγμα. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων προκάλεσαν ''μίνι'' Big Bangs, καθώς και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που δημιουργήθηκαν ποτέ σε ένα πείραμα.''

''Αυτή η διαδικασία, έλαβε χώρα σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον, προκαλώντας εξαιρετικά θερμές, υποατομικές “πύρινες σφαίρες”.'' πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα πως ''σε αυτές τις θερμοκρασίες, ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που αποτελούν τα νουκλεόνια των ατόμων, λιώνουν, διαμορφώνοντας μια “σούπα” από κουάρκς και γλουόνια (υποατομικά σωματίδια), η οποία είναι γνωστή σαν πλάσμα κουάρκ και γλουονίων.''

Οι ερευνητές, μελετώντας αυτό το πλάσμα, ελπίζουν να βρουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα, που αφορούν το σύμπαν, τη δομή του και τις απαρχές του.

8 Νοε 2010

Ένας Έλληνας επικεφαλής αποστολών της NASA


Ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Αγγελόπουλος, τέθηκε επικεφαλής μιας νέας αποστολής της NASA, η οποία έχει ως στόχο τη συλλογή στοιχείων για τις αλληλεπιδράσεις του μαγνητικού περιβάλλοντος της Γης και της Σελήνης, με τον ηλιακό άνεμο.

Στην αποστολή θα πάρουν μέρος δύο νέα διαστημόπλοια, ενώ ονομάστηκε "Artemis" (Άρτεμις), όνομα που παραπέμπει στη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, από το ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων "Acceleration, Reconnection, Turbulence and Electrodynamics of the Moon Interaction with the Sun", δηλαδή Επιτάχυνση, Επανασύνδεση, Ανατάραξη και Ηλεκτροδυναμική της Επίδρασης της Σελήνης με τον Ήλιο.

Η "Artemis" περιλαμβάνει δύο σεληνιακούς δορυφόρους, ο πρώτος εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο γήινο δορυφόρο.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί ως εξής : επί περίπου έξι μήνες, οι δύο διαστημικές συσκευές, θα εκτελούν μια ιδιότυπη τροχιά, στην ευρύτερη περιοχή της Σελήνης, όμως όχι ακριβώς γύρω από αυτήν, αλλά ισορροπώντας ανάμεσα στη βαρύτητα της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.

Αργότερα, τον Απρίλιο του 2011, τα δύο σκάφη θα τεθούν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπου και θα παραμείνουν για χρόνια, μεταδίδοντας επιστημονικά στοιχεία.

Στόχος είναι να ρίξουν περισσότερο φως, αφενός στο πώς η μαγνητόσφαιρα της Γης επηρεάζεται από τον ισχυρό ηλιακό άνεμο και αφετέρου, πώς ο ηλιακός άνεμος επηρρεάζει το φεγγάρι που δεν προστατεύεται από ανάλογο μαγνητικό πεδίο με αυτό που διαθέτει ο πλανήτης μας.

Η αποστολή Artemis, θα κάνει ταυτόχρονες μετρήσεις σωματιδίων, καθώς επίσης ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, προκειμένου να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα τρισδιάστατο "χάρτη" που θα δείχνει πως η επιτάχυνση των σωματιδίων, λαμβάνει χώρα κοντά στην τροχιά του φεγγαριού, στη γήινη μαγνητόσφαιρα και στον ηλιακό άνεμο.

Επίσης, οι δύο δορυφόροι θα κάνουν μοναδικές μέχρι σήμερα παρατηρήσεις του διαστημικού περιβάλλοντος πίσω από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο γνωστό "κενό πλάσματος" στο ηλιακό σύστημα, το οποίο δημιουργείται καθώς περνάει ο ηλιακός άνεμος και απορροφάται από το φεγγάρι.

"Θα μελετήσουμε το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τη Γη και γύρω από τη Σελήνη, που δεν έχει ακόμα κατανοηθεί καλά. Το Artemis θα παρέχει μοναδικά στοιχεία και θα πάει εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημικό σκάφος μέχρι τώρα", δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Όπως εξήγησε, οι δορυφόροι του Artemis θα τοποθετηθούν στο διαπλανητικό διάστημα, για πρώτη φορά στα λεγόμενα "σημεία Λαγκράνζ", όπου οι βαρύτητες της Γης και της Σελήνης είναι περίπου ίσες.

Τα δύο αυτά σημεία βρίσκονται ακριβώς έξω από την γήινη μαγνητόσφαιρα, πράγμα που θα επιτρέψει την ιδανική μελέτη της επίδρασης του ηλιακού ανέμου στην μαγνητόσφαιρα της Γης και των "αναταράξεων" που αυτός προκαλεί.

Η αποστολή Artemis θα προετοιμάσει το έδαφος για την μελλοντική ρομποτική εξερεύνηση της Σελήνης.

Το Artemis είναι παρακλάδι της αποστολής Themis, από την ελληνική θεά της δικαιοσύνης "Θέμιδα", της NASA, που ξεκίνησε το 2007 και περιλαμβάνει τρεις ακόμα δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, και στην οποία ο Αγγελόπουλος είναι επίσης ο επικεφαλής επιστημονικός ερευνητής.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας, "το διαστημικό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό τόσο μακριά από την εσωτερική μαγνητόσφαιρα, επειδή δεν επηρεάζεται πολύ από το ισχυρό γήινο μαγνητικό πεδίο. Είναι ένα 'καθαρό' περιβάλλον, όπου μπορούμε να κατανοήσουμε θεμελιώδη φαινόμενα, όπως η μαγνητική επανασύνδεση, η επιτάχυνση σωματιδίων και η ανατάραξη, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν στο εργαστήριο. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι σημαντικά, επειδή αποτελούν μέσα με τα οποία μετατρέπεται η μαγνητική ενέργεια σε σωματιδιακή και εμφανίζονται σε πολλά άλλα περιβάλλοντα, όπως στα μηχανήματα σύντηξης και στα μακρινά άστρα".

Η αποστολή "Θέμις", υπό την καθοδήγηση του Αγγελόπουλου, έχει ήδη ανακαλύψει μια σειρά από άγνωστα μέχρι πρόσφατα φαινόμενα, όπως ότι ένα σέλας συγκρούεται με ένα άλλο, μαγνητικούς διαστημικούς "σεισμούς" και "σφαίρες πλάσματος" που διασχίζουν αστραπιαία την "ουρά" της γήινης μαγνητόσφαιρας.

Το 2008, ο Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του στην αποστολή "Θέμις" ανακάλυψαν τον μηχανισμό που πυροδοτεί τις μαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες, εκτός από τις θεαματικές εκρήξεις ενέργειας και φωτός στο βόρειο πόλο, το γνωστό βόρειο σέλας, επίσης σπέρνουν αναταραχή στους δορυφόρους γύρω από τη Γη, καθώς επίσης στα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη φυσική του διαστημικού πλάσματος στο πανεπιστήμιο UCLA.

Έχει τιμηθεί δύο φορές από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση για το ερευνητικό του έργο.

Πηγή: cosmo.gr

5 Νοε 2010

Το ολόγραμμα είναι γεγονός

Θυμάστε που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ένα ολόγραμμα να μιλά στους πρωταγωνιστές και εντυπωσιαζόμασταν; Επιτέλους, η επιστήμη κατάφερε να κάνει τη φαντασία πραγματικότητα.



Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έκανε το μεγάλο βήμα και παρουσίασε στο περιοδικό Nature το πρώτο τρισδιάστατο ολόγραμμα, μια κινούμενη εικόνα, που για να τη δούμε δε χρειαζόμαστε ούτε ειδικά γυαλιά ούτε καμία άλλη συσκευή.

Μέχρι τώρα, τα κλασικά ολογράμματα ήταν μια εικόνα δισδιάστατη που εμφανιζόταν αποκλειστικά και μόνο σε επιφάνεια, χωρίς να μπορεί να κινείται.

"Η ολογραφική τηλεπαρουσίαση πλέον περιλαμβάνει τη δυνατότητα να μπορούμε να καταγράψουμε μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε σε κάποια άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο", είπε με υπερηφάνεια ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Nasser Peyghambarian.

"Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μια οθόνη που είναι κατασκευασμένη από ένα καινοτόμο φωτοδιαθλαστικό υλικό, που μπορεί να ανανεώνει τα ολογράμματα κάθε δύο δευτερόλεπτα, Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει μια ταχύτητα σχεδόν πραγματικού χρόνου", συμπλήρωσε.

Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί μια οθόνη 10 ιντσών μέχρι στιγμής, αλλά η ομάδα δοκιμάζει ήδη με επιτυχία μια μεγαλύτερη οθόνη 17 ιντσών.

Η εικόνα καταγράφεται με τη χρήση μιας σειράς από κανονικές κάμερες, όπου κάθεμια από αυτές βλέπει το αντικείμενο από διαφορετική οπτική γωνία. Όσες περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο τελειοποιημένη βγαίνει η παρουσίαση του ολογράμματος.

Αυτή η πληροφορία κωδικοποιείται σε ένα δέσμη λέιζερ, η οποία συνδέεται με μια άλλη δέσμη που χρησιμοποιείται ως αναφορά.

Το τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται σε ενα φωτοδιαθλαστικό πολυμερές, το οποίο δημιουργεί και αποθηκεύει την εικόνα.

Κάθε παλμός του λέιζερ καταγράφει ένα ξεχωριστό hogel στο πολυμερές. Το Hogel είναι κάτι σαν ένα τρισδιάστατο pixel.

Το ολόγραμμα που σχηματίζεται χάνεται μετά από μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να σβηστεί και να αντικατασταθεί από άλλη εικόνα.

Πηγή: cosmo.gr

4 Νοε 2010

Σε νέες "περιπέτειες" ο μεγάλος επιταχυντής LHC

Ένα μίνι Βig Βang θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC), με την για πρώτη φορά πρόκληση μετωπικών συγκρούσεων ιόντων μολύβδου.


Το πείραμα, που έχει τίτλο "ΑLΙCΕ" αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και θα έχει διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Από το 2009 στον μήκους 27 χλμ LΗC, προκαλούνται συγκρούσεις πρωτονίων, σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης.

Τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων είχαν στόχο να φωτίσουν άλλες πτυχές της Φυσικής, όπως εκείνη που αφορά την εύρεση του μποζονίου Χιγκς (το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού) ή τον νόμο της υπερσυμμετρίας.

"Οι επιστήμονες στοχεύουν να διερευνήσουν μέσω του συγκεκριμένου πειράματος αλλά και άλλων παρόμοιων πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται ο LΗC πώς έμοιαζε το Σύμπαν σε νεογνική ηλικία", όπως ανέφερε στο ΒΒC ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του CΕRΝ.


Το πείραμα των πειραμάτων του CERN

Ελπίδα των επιστημόνων είναι μέσω του πειράματος, να "ρίξουν φως" στις συνθήκες που επικράτησαν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αμέσως μετά το Big Bang, τη "Μεγάλη Έκρηξη", που δημιούργησε τη ζωή και το Σύμπαν.

Οι επιστήμονες αναζητούν το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, που αποτελεί την απάντηση στο μυστήριο του πώς η ύλη "κερδίζει" σε μάζα, γεγονός που, όπως υποστηρίζεται στο CERN, δε θα μπορούσε να γίνει εφικτό, παρά μόνο με το εν λόγω πείραμα.

Τα ευρήματα, τα οποία αναμένονται το 2010, θα είναι πολύτιμα, καθώς θα φωτίσουν τα "σκοτεινά σημεία" του Σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 4% του Σύμπαντος είναι ορατό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια που διαθέτουμε. Το υπόλοιπο 23% αποτελείται από Σκοτεινή Ύλη και το 73% από Σκοτεινή Ενέργεια.

To πραγματικό τεστ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2010, όταν οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν 1-2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.