Καιρός

31 Ιουλ 2010

Νέο είδος μπαταρίας για Laptop κρατάει 30 χρόνια με μια φόρτιση

Στα εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατασκεύασαν μία μπαταρία για laptop που κρατάει για 30 χρόνια με μια μόνο φόρτιση. Το όνομα της μπαταρίας είναι Betavoltaic και ως πηγή ενέργειας έχει τα ραδιοϊσότοπα.

Από το όνομά τους και μόνο τα ραδιοϊσότοπα ακούγονται ραδιενεργά υλικά αλλά δεν είναι, ούτε χρησιμοποιούν χημικές διεργασίες για να παράγουν ενέργεια, ούτε καν έχουν κάποιου είδους ακτινοβολία.

Η Betavoltaic παράγει ενέργεια όταν χτυπά ένα ηλεκτρόνιο μια συγκεκριμένη διεπαφή μεταξύ δύο στρωμάτων υλικού. Το μέγεθος της μπαταρίας είναι πολύ μικρό και το βάρος της ελάχιστο. Eπίσης κατά την λειτουργία της παραμένει εντελώς δροσερή και υπόσχεται να κρατήσει το laptop σας φορτισμένο για 30 χρόνια(!!!).

Μετά την διάρκεια της ζωής της, όταν η Betavoltaic αδειάσει, είναι εντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Betavoltaic δεν θα αργήσει να βγει στην αγορά, αλλά η τιμή της θα είναι απαγορευτική.

Πηγή: nextenergynews.com

21 Ιουλ 2010

Ανακαλύφθηκε το άστρο-"τέρας" του διαστήματος

Άστρο 265 φορές μεγαλύτερη από την μάζα του ήλιου ανακαλύφθηκε από Ευρωπαίους αστρονόμους κάνοντας τους ειδικούς να το χαρακτηρίζουν ως “τέρας” του διαστήματος.

Αυτό το άστρο θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως παλιότερα ήταν 320 φορές πιο μεγάλο σε μάζα από τον ήλιο.




Την κωδική ονομασία R136a1 φέρει το άστρο το οποίο βρέθηκε στο κέντρο ενός αστρικού σμήνους στο Νεφέλωμα της Ταραντούλας, 165.000 έτη φωτός απόσταση από το δικό μας γαλαξία. Οι αστρονόμοι εντυπωσιάστηκαν από τη φωτεινότητα καθώς σε καμία περίπτωση δεν πίστευαν πως υπάρχουν τέτοια επίπεδα.

Σε ένα σημείο όπου πυκνά νέφη σκόνης και αερίων καταρρέουν και δημιουργούν πυκνότερους σχηματισμούς εντοπίστηκε το R136a1. Αποτέλεσμα αυτών των σχηματισμών είναι γέννηση πελώριων άστρων που "καίνε" σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αέριά τους λίγο πριν γίνουν εκρήξεις σουπερ-νόβα.

Επιπλέον, δύο φορές βαρύτερο είναι το συγκεκριμένο άστρο από τα υπόλοιπα και έχει 10 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη φωτεινότητα από τον ήλιο όπως και 30 φορές μεγαλύτερη ακτίνα. Γύρω του υπάρχουν και άλλα άστρα με θερμοκρασία άνω των 40.000 βαθμών Κελσίου, το οποίο σημαίνει 7 φορές περισσότερη ζέστη από ότι ο ήλιος.

Μολαταύτα, τα άστρα αυτά έχουν ασαφή περίμετρο και σεβαστή ποσότητα υλικών χάνεται λόγω των ανέμων. Σίγουρο, επίσης, θεωρούν οι επιστήμονες πως γύρω από το R136a1 δεν περιφέρεται κανέναν πλανήτης με τη σκέψη ότι τα άστρα δεν ζουν πολύ με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να δημιουργηθούν πλανήτες στην περιφέρειά τους.

"Ακόμα όμως κι αν υπήρχαν πλανήτες, δεν θα υπήρχαν αστρονόμοι πάνω σε αυτούς, γιατί ο νυχτερινός ουρανός τους θα ήταν σαν μέρα εξαιτίας της λαμπρότητας του ήλιου τους", είπε ο καθηγητής αστροφυσικής Πολ Κράουδερ.

Ωστόσο, τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν αστρονόμοι υποστηρίζοντας πως πιθανόν να πρόκειται για δύο άστρα και να τα μπέρδεψαν σε ένα.

Στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας παρουσιάστηκε η ανακάλυψη η οποία έγινε επιστήμονες του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην Χιλή, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής Πολ Κράουδερ του πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Πηγή: cosmo.gr

1 Ιουλ 2010

Προσπαθούν να αναστήσουν τα εξαφανισμένα ζώα


Επιστήμονες από τον Ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο και το Ινστιτούτο Έρευνας The Scripps της Καλιφόρνια θέλουν να αναστήσουν περίπου 800 είδη που έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρουσίασαν τους σκοπούς τους στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Κοινότητας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στο Σαν Φρανσίσκο, αυτό θα καταστεί δυνατόν με την εξής διαδικασία.

Κατεψυγμένα κύτταρα από νεκρά ζώα θα επαναπρογραμματιστούν για να γίνουν σπέρμα και ωάρια. Μετά θα χρησιμοποιηθούν για να φέρουν πίσω εξαφανισμένα είδη ζώων .

Στο συνέδριο, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμα του το New Scientist, οι δύο εμπλεκόμενοι φορείς παρουσίασαν το πρώτο τους “πείραμα”, δημιουργώντας πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από κατεψυγμένα δερματικά κύτταρα μιας υπό εξαφάνιση αρσενικής μαϊμού που ζεί στη Νιγηρία το Καμερούν και τη Γουινέα.

Τώρα σκοπός τους είναι από αυτά τα βλαστοκύτταρα να δημιουργήσουν σπέρμα και ωάριο προκειμένου να γονιμοποιηθούν και να “γεννήσουν” μια τέτοια μαϊμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ίδιοι έχουν δείγματα κυττάρων από 8.400 νεκρά ζώα που ανήκουν σε 800 εξαφανισμένα είδη.

Σχόλιο: Το Jurassic Park δεν είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμασταν..

Πηγή: cosmo.gr