Καιρός

26 Ιουν 2010

Όχι στις φόλες

Με ζητούμενο να κινητοποιηθεί η Πολιτεία λαμβάνοντας μέτρα για τους δηλητηριασμούς των ζώων διοργανώνεται το Σάββατο (26/06) σε όλη την Ελλάδα σιωπηρή διαμαρτυρία για τις φόλες που σκοτώνουν τα αδέσποτα και οικόσιτα ζώα.




Τόπος συνάντησης είναι τα δημαρχεία κάθε περιοχής ανά την Ελλάδα στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου για μία σιωπηρή διαμαρτυρία στη μνήμη όσων ζώων έφυγαν από τη ζωή λόγω δηλητηρίασης.

Οι φιλόζωοι καλούνται να φορούν μαύρα ρούχα και να έχουν μαζί τους τετράποδους φίλους τους.

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται με αίτημα προς την Πολιτεία να δράσει και να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους σχετικά με το δηλητηριασμό των ζώων.

Ζητείται από τα δημαρχεία να τηρούν τα προγράμματα στειρώσεων και φροντίδας των αδέσποτων και από την Αστυνομία να αναλάβουν τις υποχρεώσεις της για τις περιπτώσεις καταγγελίας δηλητηρίασης ζώων.

21 Ιουν 2010

Αεροσκάφος με ηλεκτρική ενέργεια κατασκεύασαν σπουδαστές της Σχολής Ικάρων

Ενα μικρό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης-αναγνώρισης, τροφοδοτούμενο με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία, ανοίγει νέους ορίζοντες στις προσπάθειες για καλύτερο έλεγχο των δασικών περιοχών για την πρόληψη-έγκαιρη καταστολή πυρκαγιών, διαφύλαξη συνόρων, αλλά και την ασφάλεια εγκαταστάσεων.

ον "Μολιβάδα Ι", όπως ονομάστηκε το αεροσκάφος προς τιμήν του Στέφανου Μολιβάδα, βετεράνου αεροπόρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διεθνούς φήμης ερευνητή μηχανικού, δημιούργησαν δύο τεταρτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων, οι Γ. Φωτιάδης και Μ. Κατάκης, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν την αυτονομία του, προκειμένου να καταστεί ικανό για μεγάλης χρονικής διάρκειας αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης με χρήση ασύρματης συσκευής λήψης και απευθείας μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Ως πλατφόρμα μεταφοράς του συστήματος λήψης και ασύρματης μετάδοσης της εικόνας, χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα τροποποιημένο ηλεκτρικό ανεμόπτερο βάρους απογείωσης 1,35 κιλών και εκπετάσματος δύο μέτρων. Στην πτέρυγα του αεροσκάφους, τοποθετήθηκε συστοιχία φωτοβολταϊκών στοιχείων, μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος 18,38 βατ, η οποία τροφοδοτεί συσσωρευτή χωρητικότητας 1.500 mAh.

Το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής του συγκεκριμένου συστήματος διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λιγότερα των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υλικών κατασκευής και των εργαλείων, ενώ αναλώθηκαν συνολικά 200 εργατοώρες από τους σπουδαστές. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων.

Το αεροσκάφος εκτέλεσε πτήσεις στο χώρο του γηπέδου της Σχολής, καταγράφοντας και μεταδίδοντας στο έδαφος με επιτυχία εικόνα από τους χώρους των διδακτηρίων και του διοικητηρίου της Σχολής. Ο "Μολιβάδας Ι" εκτιμάται ότι μπορεί να μετεξελιχθεί τόσο ως προς τα υλικά κατασκευής όσο και ως προς το μέγεθος.

Πηγή: PathFinder News

19 Ιουν 2010

Ένα αστέρι γεννήθηκε...


Τη γέννηση ενός αστεριού παρατήρησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Γέιλ και του Χάρβαρντ, χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεσκόπιο της NASA.

Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το νεότερο αστέρι που έχει παρατηρηθεί από άνθρωπο και βρίσκεται στην περιοχή του Περσέα, περίπου 800 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Αν και το μέγεθος του είναι μικροσκοπικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπόρεσαν να “πιάσουν” ακριβώς τη στιγμή που το αστέρι σχηματίστηκε!

Το L1448-IRS2E, όπως το ονόμασαν οι αστρονόμοι, “γεννήθηκε” πριν από λίγο καιρό, και οι επιστήμονες μπόρεσαν να το δουν χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Spitzer στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και ένα εξειδικευμένο διαστημικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη.

Μάλιστα, έχουν “τραβήξει” και μια εικόνα μέσω του Spitzer, όπου δείχνει τη στιγμή που μόλις έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την καμπύλη σκόνης και αερίου με το οποίο περιβαλλόταν.

Ωστόσο ο Xuepeng Chen, επικεφαλής των αστρονόμων δήλωσε πως “είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνεύσεις αντικείμενα στη φάση του σχηματισμού των αστεριών, κυρίως γιατί ζουν λίγο και εκπέμπουν πολύ λίγο φως”.

Ο Hector Arce μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ πρόσθεσε: “ Τα αστέρια προσδιορίζονται από την μάζα τους, και ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο στάδιο της διαδικασίας του σχηματισμού έχει τη μεγαλύτερη δυνατή μάζα του”.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αστέρια σχηματίζονται σε μεγάλες, παγωμένες και πυκνές από αέρια και σκόνη περιοχές, που ονομάζονται μοριακά σύννεφα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Γαλαξία.

Το νεαρό αστέρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη διαδικασία σχηματισμού ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση.

Η πρώτη φάση ονομάζεται προαστρική, ότι μια συγκεκριμένη περιοχή μοριακού συννέφου ξεκινά να διογκώνεται σε μάζα και η δεύτερη φάση ονομάζεται πρωτοαστρική, όταν η βαρύτητα έχει “προσελκύσει” αρκετό υλικό, διαμορφώνοντας έναν πυκνό και ζεστό πηρύνα, εκτός της περιβάλλουσας καμπύλης.

Πηγή: cosmo.gr

16 Ιουν 2010

Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη


Το φεγγάρι πιθανότατα σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια σύγκρουση της Γης με ένα αντικείμενο σε μέγεθος πλανήτη δισεκατομμύρια χρόνια πριν, συμβάν που η NASA περιγράφει ως “Big Whack”

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το αντικείμενο αυτό, που πιθανολογείται ότι είχε το μέγεθος του πλανήτη Άρη, συγκρούστηκε με τη Γη πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Εξαιτίας της επίδρασης της υψηλής ενέργειας, ένα σύννεφο ενός εξατμισμένου βράχου ξέφυγε από την επιφάνεια της Γης και ξεκίνησε την τροχιά του γύρω από τον πλανήτη μας.

Αυτό το “σύννεφο” πάγωσε και συμπυκνώθηκε σε ένα “δαχτυλίδι” αποτελούμενο από μικρά και συμπαγή σωματίδια.

Τα σωματίδια αυτά σχημάτισαν τη Σελήνη.

Γιατί στη σελήνη έχει νερό;

Σύμφωνα με τη NASA, η ταχεία αυτή σύγκρουση απελευθέρωσε μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας και ζέστης, και καθώς έλιωνε το φεγγάρι, δημιούργησε έναν “ωκεανό” από λιωμένο πέτρωμα.

Το λεγόμενο Magma περιέχει νερό , το οποίο και ξέσπασε μέσω των συντριβανιών φωτιάς στην σεληνιακή επιφάνεια.

Καθώς πάγωνε βυθιζόταν μέσα στο φεγγάρι.

Καθώς όμως τα νερά στερεοποιούνταν , σχημάτησαν έναν ωκεανό μάγματος κάτω από την κρούστα.

“Όταν σχηματιζόταν αυτή η κρούσταμ οι αστεροειδείς τη βομβάρδιζαν ανελέητα, συντρίβοντας τη” λέει η NASA.

Σύμφωνα με τον Francis McCubbin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημών στην Ουάσινγκτον, το περισσότερο νερό στην επιφάνεια της Σελήνης εξατμίστηκε κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

“Υπήρχε πολύ περισσότερο νερό στην Σελήνη και πιθανότατα να υπάρχει κι άλλο κάτω από την επιφάνεια της” λέει η έρευνα του McCubbin.

Πηγή: cosmo.gr

7 Ιουν 2010

Πρωτάθλημα μπάσκετ 2009-2010

Tο πρωτάθλημα μπάσκετ τελείωσε. Ας σταθούμε σε ορισμένα σημεία που μας απασχόλησαν φέτος:

- Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που κάθε χρόνο πάει για όλες τις κούπες. Φέτος εμφανίστηκε κουρασμένος και έκανε μια μεγάλη κοιλιά στις αρχές του έτους. Εκεί δίκαια έχασε το κύπελο από τον Ολυμπιακό και αποκλείστηκε από την Ευρωλίγκα. Σε αντίθεση με όσα λένε μερικοί, όταν δεν ήταν καλύτερος φέτος ο Παναθηναϊκός έχασε.

- Ο αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα έφερε φέτος το πρωτάθλημα. Ο Ομπράντοβιτς είχε χρόνο να κάνει μια μίνι προετοιμασία στην ομάδα (αγωνιστική και ψυχολογική) η οποία την ανανέωσε και την πείσμωσε για τον τελευταίο τίτλο της χρονιάς.

- Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός φέτος μέχρι τον Φεβρουάριο. Μετά ξεκίνησε μια μεγάλη κοιλιά η οποία κατέληξε στο 0/23 τρίποντα του πρώτου αγώνα και στην άσχημη εμφάνιση στο τέταρτο παιχνίδι. Αναλαμπές είχε πολλές όπως στον τρίτο τελικό όπου έμπαιναν όλα αλλά είχε και πολλά κενά διαστήματα (στο ίδιο παιχνίδι έβαλε 1 πόντο στα τελευταία 10+ λεπτά). Δε μπορείς να στοχεύεις ψηλά με ασταθή απόδοση.

- Πρέπει να σταματήσει η καραμέλα για τους διαιτητές. Η διαιτησία στο τρίτο παιχνίδι ήταν κακή αλλά ο Ολυμπιακός ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Πρώτα κοιτάμε τι έκανε η ομάδα μας και μετά οτιδήποτε άλλο. Για τον 1 πόντο σε 10 λεπτά δε φταίει καμία διαιτησία. Σταμάτησα να παρακολουθώ ελληνικό ποδόσφαιρο εξαιτίας των Παπουτσέληδων και των DVD που έφτιαξε η διοίκηση του Παναθηναϊκού για την αδικία της διαιτησίας (όπως έκανε και ο Ολυμπιακός πρόσφατα) χωρίς πρώτα να κοιτάξει να φτιάξει ομάδα. Πρώτα φτιάχνεις ομάδα και μετά μιλάς για τα υπόλοιπα.

- Οι μεγάλες ομάδες κερδίζουν με οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Παναθηναϊκός το έχει κάνει στο παρελθόν (τελικός Ευρωλίγκα με ΤΣΣΚΑ και κόντρα διαιτησία), το έκανε και χθες (κακή διαιτησία, καυτή έδρα, με τραμπουκισμό από τους φιλάθλους). Αν είσαι καλύτερος θα κερδίσεις, τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση..

- Αυτό με τα επεισόδια στα γήπεδα έχει καταντήσει κουραστικό και πρέπει να σταματήσει. Καλύτερα να μην μπαίνουν καθόλου φίλαθλοι στο γήπεδο παρά να γίνεται αυτό κάθε φορά. Ας βρουν μια λύση οι ομάδες αλλιώς ας παίζουν χωρίς κόσμο, απλά τα πράγματα. Βέβαια γι' αυτό που έγινε χθες έφταιγαν σε μεγάλο ποσοστό οι Αγγελόπουλοι που δυναμίτισαν το κλίμα διαρρέοντας πως για όλα φταίει η κακή διαιτησία και όχι η ομάδα. Είπαμε είναι νέοι στο χώρο και πρέπει να μάθουν αλλά αυτά είναι μεγάλα λάθη. Από εκεί και πέρα, ας πέσει ποινή 10 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σε ΠΑΟ και ΟΣΦΠ να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι, έχω κουραστεί.

- Που ήταν οι παιχταράδες του Ολυμπιακού χθες? Που ήταν ο Κλέιζα? Ο Τεόντοσιτς? Καλά για τον Τσίλντερς δε μπορώ να μιλήσω, είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή που έγινε τα τελευταία χρόνια! Οι μεγάλοι παίχτες είναι για τα μεγάλα παιχνίδια κύριοι.. Ο Γιασικεβίτσιους έβγαλε τα λεφτά του παίζοντας λίγο. Λίγο αλλά εκεί που έπρεπε.

- Παναγιώτης Γιαννάκης. Πως κατάφερε ένας άνθρωπος που τον αγάπησαν όλοι για τις επιτυχίες του ως παίχτης και ως προπονητής της Εθνικής να μην τον γουστάρουν ούτε οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι απορίας άξιο! Γκρέμισε ότι έχτισε τόσα χρόνια για τα φράγκα. Δεν αντέχεται άλλο το κλάμα του, ελπίζω οι Αγγελόπουλοι να βάλουν μυαλό και να τον αλλάξουν για το καλό του ελληνικού μπάσκετ, του Ολυμπιακού αλλά και του ίδιου. Δε θα επεκταθώ παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα, δεν κάνει για προπονητής και το λέω χρόνια τώρα, από όταν πήρε το Ευρωπαϊκό με την Εθνική (με την ομάδα του Ομπράντοβιτς)

- Αγγελόπουλοι. Κάποιος φίλος Ολυμπιακός μου είπε χθες πως πρέπει να καταλάβουν οι Αγγελόπουλοι πως δε θα πάρουν πρωτάθλημα με το σταυρό στο χέρι. Συμφωνώ. Θα πρέπει πρώτα να φτιάξουν ΟΜΑΔΑ. Οι επιλογές τους αποδείχτηκαν λάθος. Δε γίνεται να δίνεις τόσα λεφτά για τον αφάνα και να πανηγυρίζεις για τον Κλέιζα που μέχρι τον Φεβρουάριο έβαζε 30 πόντους σε κάθε παιχνίδι αλλά στα δύσκολα εξαφανίστηκε (όπως και οι υπόλοιποι πλην του Μπουρούση). Δε μπορείς να προχωρήσεις χωρίς προπονητή. Θα πάρεις κούπες, τόσα λεφτά έδωσες άλλωστε, η ουσία όμως είναι η διάρκεια, κάτι που δεν έχει ο Ολυμπιακός. Ας το "πάρουν αλλιώς" λοιπόν κάνοντας πιο σωστές επιλογές για να έχουν ελπίδες για κάτι καλό.

- Παναθηναϊκός. Το πρωτάθλημα το ήθελε όσο τίποτε άλλο. Μετά τη διακοπή οι παίχτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και γυάλιζε το μάτι τους παρά τη βροχή των αντικειμένων που δεχόντουσαν. Αυτό θα πει ομάδα με "βαρίδια". Ο Ομπράντοβιτς δεν έκανε τα (εσκεμμένα?) λάθη του προηγούμενου αγώνα στο ΣΕΦ και πήγε για να το χτυπήσει. Δε χρειαζόταν 5ο παιχνίδι, σκούπα και τέλος. Να τελειώνουμε. Ο καλύτερος κέρδισε και ας μην τελείωσε ποτέ ο αγώνας. Πολλοί λένε πως αυτή η ομάδα θα αλλάξει. Όποια αλλαγή γίνει ας γίνει με προσοχή γιατί αυτή η ομάδα αξίζει πολλά.

- Φιέστα. Όλοι πρέπει να είμαστε εκεί να τιμήσουμε τους ήρωες του ΣΕΦ. Και μην ξεχνιόμαστε, ένα "όνομα" αιωρείται στην ατμόσφαιρα και πρέπει να δούμε ποιο είναι..