Καιρός

26 Ιαν 2010

Ελεύθερη πτώση από το διάστημα

Από το... διάστημα σχεδιάζει να πέσει ένας παράτολμος (το λιγότερο) «ουρανοδύτης» επιτυγχάνοντας μια ελεύθερη πτώση ύψους 38 χιλιομέτρων!



Ο Αυστραλός Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ αναμένεται να πέσει από τα 125.000 πόδια (ητοι 38 χλμ), σε μια πτώση που θα βιώσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ταχύτητα του ήχου.

Το εγχειρημα του θα καταγράψει το BBC, που θα το προβάλει αργότερα φέτος, ενώ αρωγούς έχει μηχανικούς της ΝΑΣΑ και της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Τα stunt του Αυστραλού έχουν κόψει κυριολεκτικά την ανάσα, καθώς έχει ξανά επιχειρήσει ελεύθερη πτώση από τους Πύργους Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ της αΜαλαισίας.

Αλλά αυτή τη φορά τα 38 χλμ φαντάζουν ακατόρθωτα. Ο ίδιος θα ταξιδέψει στο «διάστημα» μέσα σε έναν ειδικά κατασκευασμένο θάλαμο διαστημικού αεροσκάφους, που θα κρέμεται από ένα μπαλόνι από ήλιο.

Η πτώση αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερο από πέντε λεπτά, ενώ θα φοράει ένα ειδικό κοστούμι πίεσης που θα προστατέψει το σώμα του από το ψύχος και το λεπτό στρώμα οξυγόνου.

Οι επιστήμονες αναμένουν με ενδιαφέρον το εγχείρημα του, καθώς αναμένονται να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το πόσο μπορεί να αντέξει ένας αστροναύτης σε μια παρόμοια περίπτωση. Και αυτό γιατί η ταχύτητα που θα αναπτύξει κατά την πτώση θα ξεπεράσει τα 690 χλμ/ώρα μέσα 35 δευτερόλεπτα!

Πηγή: cosmo.gr

15 Ιαν 2010

H μεγαλύτερη δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου της 3ης 1000ετίας


Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου της τρίτης χιλιετίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρίσκονται στην κεντρική και ανατολική Αφρική και σε πολλά τμήματα της Ασίας, την Παρασκευή (15/01).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, τόσο μεγάλη έκλειψη δε θα σημειωθεί παρά μόνο μετά από χίλια και πλέον χρόνια, δηλαδή, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, στις .. 23 Δεκεμβρίου του 3043.

Η έκλειψη άρχισε στις 07:41 (ώρα Ελλάδας) στην δυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο νοτιοδυτικό Τσαντ.

Η σκιά της Σελήνης πέρασε από τον ΛΔ του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη νότια Σομαλία για να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ινδία και την Κίνα.

Στη μεγαλύτερη διάρκειά της, 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, η έκλειψη έφτασε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Ολική έκλειψη Ηλίου προβλέπεται για τις 11 του επόμενου Ιουλίου πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.







Πηγή: cosmo.gr