Καιρός

12 Οκτ 2009

Αιώνια πιστός!


«Αιώνια πιστός!» Αποθέωση Αλβέρτη και δήλωση πίστης. Παύλος: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ». Έσβησαν τα φώτα και στον... ουρανό του ΟΑΚΑ ανέβηκε η φανέλα.



Σε φιλμ δύο ωρών πέρασαν μπροστά από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη οι εκατοντάδες στιγμές που βίωσε στα 19 χρόνια της παναθηναϊκής ζωής του. Σε μια τελετή αντάξια της προσφοράς του στο "τριφύλλι", ο διαχρονικός αρχηγός αποχαιρέτησε την ενεργό δράση και είδε τη φανέλα με το Νο4 να αποσύρεται στην οροφή του ΟΑΚΑ. Ως όφειλε, ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν εκεί, ενώ οι συμπαίκτες του τού έκαναν δώρο τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ (82-69).

Το βίντεο και ο Σάρας με φανέλα… Αλβέρτη!

Οι κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν γεμίσει από πολύ νωρίς, ωστόσο η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε για τα καλά όταν τα βίντεο γουόλ άρχισαν να δείχνουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Αλβέρτη. Ξεχωρίζουν οι φάσεις από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ‘96 στο Παρίσι, το πρωτάθλημα του ’98, το Ευρωπαϊκό μέσα στη Μπολόνια το 2002, το Ευρωπαϊκό στην Αθήνα το 2007 και φυσικά το τελευταίο Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο.

Λίγα λεπτά πριν από το τζάμπολ, τα φώτα έσβησαν και ξεκίνησε η επίσημη παρουσίαση των ομάδων. Ο Αλβέρτης ήταν ο πρώτος που άκουσε το όνομά του για το «τριφύλλι» από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ. Όλοι σηκώθηκαν όρθιοι για ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ ταυτόχρονα το σύνθημα «είναι τρελός ο αρχηγός» δονούσε την ατμόσφαιρα. Στα αξιοπερίεργα της γιορτής και η εμφάνιση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, οποίος ήταν εκτός αποστολής με φανέλα Αλέβτη με το Νο4!

Το πανό και τα πανηγύρια για το τρίποντο!

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού δευτερόλεπτα πριν από το πρώτο τζάμπολ του παιχνιδιού, σήκωσαν ένα πανό στο οποίο έγραφε «Μακάρι η κόρνα της λήξης να μην ηχήσει και ο αρχηγός να μην σταματήσει». Η αγάπη του κόσμου για τον «Φράγκι» είναι δεδομένη και αυτό φάνηκε και από την δυναμική τους παρουσία στο σημερινό φιλικό.

Όσον αφορά το παιχνίδι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να ξεκινήσει στην αρχική πεντάδα τον Αλβέρτη, οποίος όντας φορτισμένος συναισθηματικά έκανε πολύ γρήγορα δύο φάουλ. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Ζοτς, ο οποίος γύρισε στον πάγκο και είπε εκνευρισμένος, «Γιατί δεν προσέχει; Να μην κάνει φάουλ, τον θέλω μέσα»!

Ο Αλβέρτης πάντως λίγα λεπτά αργότερα, ευστοχώντας σε τρίποντο από την αγαπημένη του θέση στη γωνία… έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ.! Όλοι οι φίλαθλοι πετάχτηκαν από τη θέση τους, ενώ και ο Ομπράντοβιτς πανηγύρισε έξαλλα.

Θ. Γιαννακόπουλος: Ένα μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ..

Παρών φυσικά στο γήπεδο και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από το παιχνίδι τόνισε: «Θέλω να πω και να ακούσουν όλοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού, ότι είμαι βαθιά συγκινημένος απόψε και απευθύνω ένα μπράβο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φραγκίσκο Αλβέρτη για όσα πρόσφερε στον Παναθηναϊκό. Ο Φραγκίσκος ήταν κολώνα για την ομάδα στην κατάκτηση 25 τίτλων. Μπράβο του και συγχαρητήρια.

Τον έχουμε σαν παιδί μας και απ’ όπου κι αν θέλει να μείνει, θα μείνει μαζί μας μόνο και μόνο για να συνεχίσει να δίνει την πείρα του στους επόμενους παίκτες του Παναθηναϊκού. Τιμή και δόξα στον Φραγκίσκο Αλβέρτη και στον κόσμο που προσήλθε αθρόα για να τον τιμήσει».

Αλβέρτης: Πρωτόγνωρα συναισθήματα. Είμαι πολύ τυχερός, ένα ευχαριστώ δεν αρκεί…
Εμφανώς συγκινημένος για την γιορτή που έχει στηθεί προς τιμή του εμφανίστηκε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, σε δηλώσεις που έκανε στην δημόσια τηλεόραση στο ημίχρονο.

«Είναι περίεργα και πρωτόγνωρα τα συναισθήματα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, την ομάδα και σε όσους τους βοηθήσαν για αυτή τη γιορτή», ανέφερε αρχικά ο Αλβέρτης και πρόσθεσε: «Δεν αρκεί όμως ένα ευχαριστώ για να περιγράψει τι νιώθω.

Τόσα χρόνια μέσα στο γήπεδο. Χρειάζομαι λίγο χρόνο να τα βάλω σε μία σειρά. Απολαμβάνω τις τελευταίες μου στιγμές στο παρκέ, δίπλα στον κόσμο του Παναθηναϊκού και αισθάνομαι πολύ τυχερός για αυτό. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα. Έχουν περάσει αθλητές που έχουν δημιουργήσει το μπάσκετ και για αυτό νιώθω πολύ τυχερός που γίνεται αυτό για μένα».

Η φανέλα στον ουρανό του ΟΑΚΑ και «αιώνια πιστός»!

Στα μεσά του τρίτου δεκαλέπτου και ενώ το παιχνίδι παιζόταν κανονικά, ο Ομπράντοβιτς καλεί τον Αλβέρτη να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο «αρχηγός» πάταγε ως παίκτης του ΠΑΟ στο παρκέ. Αμέσως έσβησαν τα φώτα και η φανέλα με το Νο4 άρχισε να ανεβαίνει για τον ουρανό του ΟΑΚΑ, όπου και θα μείνει πλέον για πάντα. Εμφανώς συγκινημένος και εν μέσω αποθέωσης ο Αλβέρτης δήλωσε…«Αιώνια πιστός, δεν γίνεται αλλιώς».. Στη συνέχεια, ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρέδωσε στο κέντρο του γηπέδου την τιμητική πλακέτα στον Αλβέρτη για την προσφορά του στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.

«Στις χαρές και στις λύπες μαζί…»

Μετά την απονομή της πλακέτας, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έμεινε μόνος του στο κέντρο του γηπέδου, με τον κόσμο να τον αποθεώνει και να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του. Ο ίδιος ο άσος του «τριφυλλιού» παίρνοντας το μικρόφωνο και μιλώντας στους φιλάθλους ανέφερε: «Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένας αθλητής μπορεί να νιώσει τέτοια συγκίνηση και να γνωρίσει κόσμο σαν κι εσάς.

Το τι νιώθω για εσάς δεν έχει νόημα να σας το πω. Αν μπορούσα να σας το ανταποδώσω θα το έκανα αυτή την στιγμή. Να θυμάστε ένα πράγμα και στις χαρές και στις λύπες μαζί!».

Οι αγκαλιές με «Ζοτς» και το χρίσμα στον Διαμαντίδη!

Αμέσως μετά ο Αλβέρτης κατευθύνθηκε προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού και αγκάλιασε αρχικά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στη συνέχεια όλα τα μέλη του τεχνικού επιτελείου. Συνέχισε με τους παίκτες, ενώ όταν έφτασε στον Δημήτρη Διαμαντίδη το γήπεδο πήρε και πάλι… φωτιά. Όλοι οι φίλαθλοι και μαζί ο Φραγκίσκος Αλβέρτης άρχισαν να τραγουδάνε ρυθμικά το «Διαμαντίδης οε οε». Ο επόμενος αρχηγός έχει ήδη βρεθεί…

Γιασικέβιτσιους: Στα 55 ίσως φτάσω τον Αλβέρτη…

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ανέφερε: «Πολύ θα ήθελα να δω και τη δική μου φανέλα εκεί ψηλά. Έχω ακόμα 16 χρόνια μέχρι να δώσω ό,τι κι αυτός στην ομάδα. Τότε θα είμαι στα 55 μου χρόνια, αλλά δεν πειράζει».

Από την πλευρά του ο παλιός συμπαίκτης και νυν αντίπαλος Ραϊμούνας Σισκάουσκας, σχολίασε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που τον γνώρισα. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης και άνθρωπος. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένεια του».

Βράβευση και από την ΠΑΕ

Πριν ξεκινήσει το τελευταίο δεκάλεπτο, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αντώνης Αντωνιάδης, βράβευσε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Καλαφατάκης εκ μέρους του συνδέσμου των προπονητών.








Οι επιτυχίες του Παναθηναϊκού των τελευταίων δύο 10ετιών όλες ανεξαιρέτως είναι συνυφασμένες με τον "Φράνκι" είτε ως απλό παίκτη είτε ως αρχηγό. Ο παρθενικός τίτλος ήρθε το 1993, στο εχθρικό έδαφος του ΣΕΦ, στον τελικό του κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη. Ακολούθησε το χρυσό ευρωπαϊκό του '96 (το πρώτο της Ελλάδας), τα πρωταθλήματα του '98, του '99, του '00, του '01, του '03, του '04, του '05, του '06, του '07, του '08 του '09, τα κύπελλα του '96, του '03, του '04, του '06, του '07, του '08, του '09 και τα ευρωπαϊκά του '00, του '02, του '07 και του '09. Μέσα σ' όλα αυτά προσθέστε και το διηπειρωτικό του 1996.

Πηγές: contra.gr, sportdog.gr

9 Οκτ 2009

Σύγκρουση διαστημοπλοίων στη σελήνη για αναζήτηση νερού


Δυο μη επανδρωμένα διαστημόπλοια από τη NASA συγκρούστηκαν στις 14:31 –ώρα Ελλάδος- με το φεγγάρι ώστε να διαπιστωθεί εάν ο δορυφόρος της γης έχει νερό.

Σύμφωνα με το BBC, καμία λάμψη δεν εμφανίστηκε όταν το διαστημόπλοιο συγκρούστηκε με τον κρατήρα Cabeus στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Τα πλάνα από την επιχείρηση μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση της Nasa.

Άλλο ένα διαστημόπλοιο είχε εργαλεία φυσικής ώστε να αναλυθεί το μεγάλο σύννεφο από συντρίμμια που δημιουργήθηκε κατά την πρόσκρουση. Οι φυσικοί περίμεναν περίπου 350 μετρικούς τόνους από μπάζα να ανυψωθούν περισσότερο από 10 χιλιόμετρα. Όμως οι αστρονόμοι παρακολουθώντας με τηλεσκόπια από τη γη δεν είχαν καλή ορατότητα.

Στις 14:31 συγκρούστηκε ο πύραυλος βάρους 2,2 τόνων ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα συνέβει το ίδιο με το άλλο διαστημόπλοιο του οποίου η δουλειά ήταν να βρει ενδείξεις νερού.

«Δεν πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει νερό στη σελήνη. Θα μας πάρει μερικό χρόνο», είπε ο κύριος ερευνητής της αποστολής, Anthony Colaprete.

Σε περίπτωση που υπάρχει νερό στο φεγγάρι θα είναι μιας ζωτικής σημασίας ανακάλυψη καθώς θα βοηθήσει πολύ στις επόμενες αποστολές και στην εξερεύνηση του δορυφόρου της γης.

Η αποστολή, με την ονομασία LCROSS (the Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), κόστισε 79 εκ. δολάρια και την παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι από το site της NASA.

Πηγή: cosmo.gr

7 Οκτ 2009


Στα δύο χωρίζεται το φετινό Νόμπελ Φυσικής: το ήμισυ θα απονεμηθεί στον Αμερικανο-βρετανό πρωτοπόρο των οπτικών ινών Τσάρλς Κάο, ενώ το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους Αμερικανούς Ουίλαρντ Μπόιλ και Τζορτζ Σμιθ για την ανακάλυψη των αισθητήρων CCD που αντικατέστησαν το φωτογραφικό φιλμ.

Ο Τσαρλς Κουέν Κάο, σήμερα 76 ετών, βραβεύεται «για πρωτοποριακά επιτεύγματα που αφορούν τη μετάδοση του φωτός σε ίνες για οπτικές επικοινωνίες» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Ουίλαρντ Στέρλινγκ Μπόιλ, 85 ετών, και ο παλιός συνεργάτης του Τζορτζ Έλγουντ Σμιθ, 79 ετών, θα μοιραστούν το άλλο ήμισυ του βραβείου «για την εφεύρεση του απεικονιστικού κυκλώματος πυριτίου -του αισθητήρα CCD».

H πρώτη CCD (Συσκευή Συζευγμένου Φορτίου) δημιουργήθηκε από τους δύο συναδέλφους το 1969 και βασίστηκε στην περιγραφή του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε βραβευτεί με Νόμπελ το 1924: το φως που πέφτει σε καθένα από πολυάριθμα εικονοστοιχεία (pixel) του αισθητήρα δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα που καταγράφεται στη μνήμη.

Σήμερα, οι αισθητήρες CCD λειτουργούν ως το ηλεκτρονικό μάτι σε φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, αλλά και πολλές απεικονιστικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και την ιατρική.

Εξίσου ευρείες εφαρμογές γνώρισαν τις τελευταίες δεκαετίες και οι οπτικές ίνες, γυάλινοι αγωγοί μέσα στους οποίους ρέουν φωτόνια. Το 1966, ο Τσαρλς Κάο υπολόγισε για πρώτη φορά πώς το φως θα μπορούσε να μεταδοθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσα από τέτοιες γυάλινες ίνες.

Με τη σταδιακή αύξηση της καθαρότητας του γυαλιού η απόσταση που μπορούσε να διανύσει το φως αυξήθηκε από τα 20 μέτρα το 1969 στα 100 χιλιόμετρα τέσσερα χρόνια αργότερα.

Σήμερα, οι οπτικές ίνες που αναλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εκτιμάται ότι έχουν συνολικό μήκος 1 δισ. χιλιόμετρα, αρκετό για να τυλίξει τη Γη 25.000 φορές.

Και το μήκος τους συνεχίζει να αυξάνεται κατά 1.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας ανακοινώθηκε πρώτο τη Δευτέρα. Ακολουθούν τα Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη, Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

Η τελετή απονομής των βραβείων και των χρηματικών επάθλων των 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1 εκατ. ευρώ) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, με εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.

Πηγή: tanea.gr